L'antic Hospital de Santa Caterina de Girona, amb la seva farmàcia històrica, un espai gestionat pel Museu d'Art de Girona, és un dels 270 edificis que aquest cap de setmana obren gratuïtament les portes per mostrar la riquesa que atresoren, en una nova edició de les Jornades Europees del Patrimoni. La visita guiada gratuïta serà avui, dissabte, a les 11:30 hores.

La jornada de portes obertes del dissabte o bé el diumenge ofereix els següents equipaments a les comarques gironines: Canònica de Santa Maria de Vilabertran, Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes, Ciutat Ibèrica d'Ullastret, Empúries o el Monestir de Sant Pere de Galligants de Girona.

Entre l'oferta a la resta de Catalunya hi ha el Museu d'Història de Catalunya, el Palau Moja, el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (a Terrassa), la Cartoixa d'Escaladei, la Casa-Museu Prat de la Riba, la Casa-Museu Rafael Casanova, el Castell de Cardona, el Castell de Claramunt o el Castell de Miravet.

Les Jornades Europees del Patrimoni és l'esdeveniment cultural participatiu més important d'Europa. Ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals d'arreu d'Europa organitzen durant uns dies diverses activitats amb l'objectiu de descobrir el patrimoni cultural.

Enguany, aquestes jornades de patrimoni cultural se celebren fins dilluns vinent. A Catalunya hi participen més de 220 poblacions i ciutats d'arreu del país amb prop de 400 propostes que inclouen activitats com ara itineraris, excursions, xerrades, concerts, visites dinamitzades, concursos de fotografia, rutes a peu o en bicicleta o tallers.

Palaus, castells, catedrals, monestirs, jaciments arqueològics i molts més edificis patrimonials obren les seves portes perquè els ciutadans s'impliquin en la salvaguarda i valoració del patrimoni cultural.

Des que es van crear l'any 1991, Catalunya s'ha sumat a la iniciativa proposant activitats pròpies. El Departament de Cultura, actualment a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, impulsa aquest esdeveniment amb la col·laboració dels municipis d'arreu del país a través de l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Institut Ramon Muntaner.

El Consell d'Europa ha posat èmfasi en la difusió del Patrimoni Industrial, i ha reunit una trentena de països que s'han unit a aquest tema en comú. Catalunya té una rica tradició també en patrimoni industrial.