Sílvia Osuna Oliveras, del grup de recerca Química Teòrica i Modelatge i Enginyeria Molecular (QTMEM) de l'Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la UdG, s'ha convertit en la investigadora més jove d'aquesta universitat que ha rebut un ajut europeu Starting Grant, en el seu cas, d'1,4 milions, que s'invertiran en una recerca que té per objectiu abaratir el procés de fabricació dels fàrmacs.

A la UdG hi ha hagut ajuts europeus de més diners, però no a títol individual, com és el cas de Sílvia Osuna, nascuda a Castelló d'Empúries el 1983.

Els ajuts Starting Grant són els més ben dotats, però la dotació depèn de la durada (3 o 5 anys) i de la branca de coneixement, ja que la recerca en el camp tècnic és més cara que en l'àmbit humanístic i social.

Osuna és la quarta investigadora de la UdG que rep aquest ajut. Els quatre que l'han rebut són de l'àmbit de la Química i en tots els casos ha estat per a projectes a 5 anys. El més dotat va ser el de Xavi Ribas, el 2011 (1,489 milions), que supera, per poc, el de la Sílvia Osuna (1,445), i també el Miquel Costas, que el 2009 va ser d'1'299 milions. Però Osuna s'ha convertit en la investigadora més jove que l'obté, amb 32 anys. En Costas en tenia 38 quan el va rebre el 2009, i en Xevi Ribas, 37, el 2011.

La jove investigadora empordanesa ha explicat que el seu projecte, batejat com MetMoDEzyme, té com a objectiu "desenvolupar un protocol computacional que permeti disenyar enzims per abaratir els preus de producció dels fàrmacs".

Els enzims, segons ha afegit la investigadora, "són els catalitzadors de la natura que fan possible totes les reaccions químiques necessàries per a la vida. Gràcies als enzims, reaccions essencials que només tindrien lloc un cop cada milions d'anys, en presència d'un enzim es donen fins a 100 cops per segon", ha dit.

Una qüestió d'enzims

"Si poguéssim tenir un enzim per a qualsevol reacció d'interès industrial, podríem sintetitzar fàrmacs i qualsevol producte químic de manera ben ràpida i eficient. Això tindria un gran impacte en la societat, ja que les indústries farien servir catalitzadors "verds", biodegradables, que operarien a temperatura ambient, i a més es fabricarien tots els fàrmacs a un preu súper reduit", explica.

Osuna creu que, "en principi", la totalitat dels 1,4 milions de l'ajut s'invertiran a la UdG, a l'Institut de Química Computacional, per ser precisos, i espera tenir un equip de "7 investigadors" amb ella inclosa.

Preguntada per com li agradaria enfocar la seva vida d'investigadora, ha respost: "M'agradaria continuar en el món de la recerca, aquest projecte obre portes".

Amb 70 premis Nobel

Després de superar un exigent procés de selecció d'acord amb l'excel·lència, la científica de l'Institut de Química Computacional i Catàlisi va viatjar l'estiu passat a Alemanya per participar del 28 de juny al 3 de juliol a la Lindau Nobel Laureate Meetings, que la va posar en contacte amb 672 promeses mundials de la recerca i amb 70 guardonats amb un Nobel.

Sílvia Osuna Oliveras va llicenciar-se en química a la UdG el 2005, i cinc anys després va defensar la tesi Theoretical Studies of the Exohedral Reactivity of Fullerene Compounds, que va rebre el premi extraordinari de doctorat en química del 2010.

Durant els estudis de doctorat, va fer dues estades de recerca el laboratori Houk a la Universitat de Califòrnia (UCLA), a Los Angeles, i també a la Universitat Lliure de Brussel·les (VUB), a Bèlgica. En total, acumula tres anys d'experiència en investigació fora de Catalunya i més de quatre anys d'experiència postdoctoral.