El regidor de l'Ajuntament de Girona Carles Ribas va encaixar ahir amb esportivitat, ironia i bon humor la Mosca Borda amb la qual els periodistes gironins castiguen qui no dóna facilitats informatives, mentre Verònica Mas, cap de premsa del Patronat de Turisme Costa Brava, va celebrar manifestament il·lusionada la Mosca Grossa, distinció dels periodistes a qui ha donat facilitats informatives.

El Col·legi de Periodistes de Girona va celebrar ahir a la nit a la Biblioteca Carles Rahola la 27a edició de les Mosques de la Informació, guardons que aquest any s'han materialitzat en una estatueta de l'artista Sebi Subirós.

Carles Ribas va ironitzar que ell és de les persones que no creuen en la rifa, però ara veu que et pot tocar, va dir en referència al fet que fa cinc anys el nou alcalde de Girona, Carles Puigdemont, present ahir a l'acte, li adjudiqués la cartera d'Urbanisme i el nomenés portaveu. «Em va tocar la 6/49». «En aquell lloc segur que no dius el que esperen escoltar els que pregunten», es va justificar. I seguint amb la metàfora, va dir que després va guanyar la loto estatal quan va ser nomenat responsable del pla ferroviari i arribar el TAV a Girona i es va innundar «no una, sinó dues vegades».

Per la seva part, Verònica Mas va descriure com «un privilegi» poder treballar en donar informació d'un territori que la «fascina», el Pirineu i la Costa Brava.

Durant la vetllada es va dur a terme un emotiu homenatge a l'escriptora i periodista Natàlia Molero, desapareguda aquest estiu, amb una sentida evocació a càrrec de Josep M. Fonalleras. La trajectòria professional de Molero va ser distingida amb el lliuramet, a títol pòstum, de la Mosca del Col·legi, guardó que van recollir els fills de l'escriptora i política gironina.

També la revista Presència, capçalera històrica que celebra els 50 anys, va rebre la Mosca del Col·legi, acte que va comptar amb un parlament del periodista Pere Madrenys, director durant una etapa de la publicació.

L'altre moment intens de la nit es va produir a propòsit del lliurament de la Mosca de Sant Narcís a l'equip de bàsquet femení Spar Citylift (l'Uni Girona) per haver aconseguit la fita històrica d'imposar-se com a capdavanter a la lliga estatal. Va recollir el guardó el president de l'entitat, Llorenç Biargé, amb un discurs sobre les virtuts de la humilitat i l'assoliment de fites d'excel·lència malgrat l'escassetat de recursos.

El protocol estableix que la nit comença amb un parlament del president de la demarcació gironina del Col·legi, i així va ser com Joan Ventura va poder expressar la seva «perplexitat» per alguns fets relacionats amb «el procés català», com ara «el segrest» del criteri periodístic per part de la Junta Electoral Central, que va obligar TV3 de compensar informativament les forces polítiques que no van voler participar als actes de l'Assemblea Nacional organitzats la diada de l'Onze de Setembre. «És un atac en tota regla contra la llibertat de premsa», va dir Ventura.

També va prendre la paraula Lourdes Reyes, directora d'una biblioteca que es dreça a major glòria del coneixement en el lloc on hi havia unes casernes militars.

El presentador habitual dels últims anys de la gala, el periodista Jordi Grau, va lluir la seva ironia fina per treure ferro a la fatalitat de rebre la Mosca Borda: «És tot un mèrit poder-la incloure en els currículums».

Els nominats no premiats a la Mosca Grossa són el regidor de l'Ajuntament de Girona Joan Alcalà; l'excap de premsa de l'Ajuntament de Figueres, Jordi Arranz; i el rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet.

Els altres nominats a la Borda són el gabinet de premsa del Departament d'Agricultura i el servei de premsa de l'Hospital d'Olot.