La serenitat contemplativa que l'imaginari popular atribueix als filòsofs queda radicalment transmutada en el còmic Les extraordinàries aventures de Francesc Pujols, obra de Sebastià Roig -escriptor- i Toni Benages -dibuixant-, els quals s'ha decantat per una «aproximació pop» a l'hora d'explicar el tarannà del cèlebre creador de la Hiparxiologia o religió científica catalana.

«Hem buscat la irreverència, a l'estil del que és habitual en cultures com l'angloxasona, que amb pel·lícules com Abraham Lincoln: Vampire Hunter converteix un president admirat en un clon de Van Helsing», comenta Sebastià Roig, i suspira: «Quina enveja que em foten!».

Buscant aquesta «normalitat», aquí hi ha el seu Francesc Pujols, convertit en una mena de detectiu d'expedients X, aventurer com Indiana Jones, que haurà de combatre les dones d'aigua de l'estany de Banyoles, lluitar contra les bruixes de Llers o exterminar un alienígena vingut de Mart; és a dir, enfrontar-se a tot el que no té sentit per a una mental·litat cartesiana racionalista insubornable.

«Hem intentat seguir el camí obert pel cantant Quimi Portet l'any 2008, quan va incloure un divertit pasdoble dedicat a Francesc Pujols al disc La Terra és plana», comenta Roig.

L'autor del guió i els textos del nou còmic creu que encaixa en aquesta visió pop un personatge que, al mateix temps que feia alta cultura i publicava rigorosos tractats d'estètica, era capaç d'escriure literatura pornogràfica o dirigir el setmanari d'humor popular i eròtic Papitu.

La presentació del còmic, que inclou també vinyetes picants, es va dur a terme ahir sota la cúpula del Museu Dalí de Figueres, en el marc de l'homenatge a Francesc Pujols (1882-1962) organitzat pels Amics del Museu Dalí.

Enguany precisament es commemora el 40è aniversari de la inauguració del conjunt escultòric que Dalí va dedicar al filòsof català, i que des del 1975 llueix al centre de la plaça d'accés al Teatre Museu figuerenc, on milions de visitants del centre poden llegir una de les frases del pensador que més fortuna ha fet: «El pensament català rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors». Una sentència premonitòria, a la vista dels fets actuals.

A banda de la presentació del còmic, l'homenatge d'ahir va consistir en una taula rodona amb la participació de l'escriptor i periodista Josep Playà, la historiadora de l'art Mariona Seguranyes i els els mateixos Sebastià Roig i Toni Benages.

Dalí es va sentir especialment captivat per la filosofia de Pujols. El 1960 va pintar l'obra a l'oli Cel Hiparxiològic, i el 1974 va publicar el llibre Pujols per Dalí.

Francesc Pujols va crear un sistema filosòfic anomenat primerament Sumpèctica o Ciència del Concret, més tard Hiparxiologia o Ciència de l'Existència, i finalment Pantologia o Ciència del Tot.

Sebastià Roig i Toni Benages participaran avui dijous en la presentació del seu llibre a la Llibreria Continuarà de Barcelona.