El rector de la UdG, Sergi Bonet, participarà d'una conferència i anirà a una manifestació de suport als 12 encausats pels aldarulls del 2011, en plena commemoració del 20è aniversari de la universitat, quan la policia va protagonitzar una violenta càrrega dins el campus de Lletres, mentre una cinquantena d'estudiants protestaven contra les retallades, en presència del president de la Generalitat, Artur Mas.

El rector defensa que ha de fer costat als estudiants que van actuar moguts per la «defensa de la universitat pública» i considera que ho fa en favor de la llibertat d'expressió.

Per al proper 2 de desembre s'ha previst un acte públic i la manifestació serà el 16 de desembre, quart aniversari de la càrrega policial. Encara hi ha pendent el judici per la denúncia presentada pel Departament d'Interior de la Generalitat.

L'anterior rectora, Anna Maria Geli, va autoritzar els Mossos a entrar a l'espai universitari. Properament el jutge haurà acabat la instrucció del cas i haurà de decidir si l'arxiva o si obre judici oral. Entre els imputats hi ha estudiants i treballadors de la UdG.

En aquest context, un grup d'estudiants ha organitzat un seguit d'actes de suport als imputats i ha demanat la implicació del rector, Sergi Bonet, que els ha estès la mà.

«La universitat ha de ser un indret de llibertat d'expressió i el rector ha d'estar al costat d'un col·lectiu que pertany a la universitat i defensa valors com la universitat pública i l'autonomia universitària», va declarar ahir el rector.

Bonet serà una de les quatre persones que s'asseuran el proper 2 de desembre en una taula per parlar sobre els fets i sobre els valors de la universitat pública. L'acte es farà a les 12h a l'aula 063 de la Facultat de Psicologia i Educació. També hi participarà el catedràtic d'Història de l'Educació Salomó Marquès, el professor de Pedagogia de la UdG "scar Prieto i un dels encausats, Miquel Toll, que és membre del Grup Antirepressiu de Girona (organitzador dels actes).

La manifestació del dia 16 de desembre sortirà de les portes del rectoral a les dotze del migdia. El rector ha anunciat la seva intenció de participar-hi.

El suport de Bonet ja s'ha fet visibla els darrers dies amb l'autorització d'una pancarta gegant a la façana de Les Àligues en suport dels encausats, que a hores d'ara ja ha estat retirada.

«El rector ha d'estar al costat de la llibertat expressió, comparteixi o no els arguments que s'expressen», diu Bonet, i no amaga que, personalment, comparteix els valors que defensen els estudiants que van irrompre en l'acte: «La policia no té cap feina a fer a la universitat».

El rector, que farà dos anys que va prendre possessió del càrrec, defensa que la universitat ha de ser un espai de diàleg i assegura que si ell hagués estat al capdavant de la UdG fa quatre anys no hauria autoritzat l'actuació policial.

«Només s'ha de fer ús de la policia quan hi ha una amenaça terrorista o similar però sinó no hi té feina a la universitat, on els temes es resolen per la via del diàleg».

El rector puntualitza que no té «res en contra» de la policia però considera que no cal requerir la seva actuació dins l'àmbit universitari. Bonet confia que el jutge acabi arxivant el cas i que les dotze persones imputades siguin absoltes.

«Els esdeveniments es van produir d'una forma que ningú desitjava , si han passat tants anys em fa l'efecte que seria bo que el cas quedés arxivat». Aquesta no és la primera vegada que Bonet participa en una manifestació a favor de la universitat pública. Al febrer passat, el rector va ser una de les 300 persones que van manifestar-se pels carrers de Girona en contra del projecte «3+2», projecte del Govern espanyol.