El Ministeri de Cultura ha finalitzat la restauració del conjunt d'orfebreria de la Catedral de Girona. Les peces dates del segle XIV i el conjunt està integrat pel baldaquí, el retaule, quatre columnes i dues creus processionals. Els treballs han durat onze mesos i s'han fet in situ per un equip liderat per l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya. Els treballs han tingut un cost de 110.297,55 euros i s'han fet en dues fases. Primer, els experts de l'institut van analitzar les peces -van prendre imatges multiespectrals i van fer radiografies- per establir en quines calia actuar i quines tècniques eren les més adequades. Després es van restaurar sense treure-les del temple.

La intervenció per restaurar el conjunt d'orfebreria de la Catedral de Girona l'ha promoguda pel Ministeri de Cultura i s'ha fet sempre in situ, sense necessitat de treure del temple cap de les peces. Els treballs s'han fet en dues fases i, en total, ha calgut pràcticament un any per concloure la restauració.

Primer, els tècnics de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya van estudiar i analitzar les peces. Per fer-ho, van usar tècniques adequades per no haver de desmuntar el conjunt. Amb aquest objectiu, van obtenir imatges multiespectrals (usant llum polaritzada, llum rasant, fotografia infraroja i llum utravioleta) i imatges radiogràfiques.

Amb aquesta informació, van poder conèixer l'estructura de la composició, les alteracions que havia patit amb el pas del temps, determinar els possibles artistes orfebres que les havien fet i les tècniques que van usar. Un cop acabada la fase d'anàlisi, els tècnics ja van poder passar a fer una intervenció directa sobre les obres més danyades.

Un retaule "obra mestra" de l'orfebreria gòtica

Segons els especialistes, les peces més destacades d'aquest conjunt artístic són el retaule i el baldaquí. Ambdues són del segle XIV i estan atribuïdes al mestre Bartomeu i a Pere Berneç. Per una banda, el retaule -que els especialistes qualifiquen com una "obra mestra" de l'orfebreria gòtica- està realitzat amb plata i plata daurada sobre una estructura de fusta, enriquit amb gemmes, repussats i estampillats, així com per uns esmalts translúcids.

Pel que fa al baldaquí, presenta una estructura de volta -en forma de vela- dividida en quatre segments per arestes que es creuen diagonalment. Les columnes originals sobre les que se sosté (substituïdes per reproduccions similars) es conserven en les dependències del temple i han estat també incloses en el projecte de restauració.

D'altra banda, completen el conjunt dues creus processionals de les Confraries i la dels Esmalts, ambdues del segle XIV. Les dues creus estan fetes amb plata, plata daurada sobre una estructura de fusta. La de les Confraries és una creu que té els extrems una mica més amples i que recorda per la seva forma una creu romana. Conté la figura de Crist crucificat juntament amb els quatre evangelistes, totes elles ornamentades amb gemmes i vidres que formen dibuixos geomètrics repartits per tota la creu.

La creu dels Esmalts és de perfil de flor de lis, el seu contorn està ornamentat amb trifolis de fundació que imiten les cresteries gòtiques i està decorada amb esmalts i policromia.