Cooperar i treballar en xarxa per ser més "potents". Aquesta és filosofia de la nova Xarxa territorial de Museus de les comarques de Girona, que ahir es va constituir de forma oficial amb la presència del conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, que va recordar que un total de 22 milions de persones van entrar l'any passat als museus catalans.

Durant l'atenció als mitjans, posterior a l'acte de constitució, celebrat al Museu d'Art de Girona, Mascarell va constatar una "recuperació del consum cultural" aquest 2015, després de la caiguda dels anys 2012, 2013 i "de manera molt notable" el 2014. Segons el conseller, les aportacions públiques han disminuït i l'increment de l'IVA no és cap ajuda.

En aquest sentit, Pere Vila, president de la Diputació de Girona, va advertir que "moltes decisions preses per l'Estat espanyol han perjudicat molt la gent de la cultura", i va afegir que "hem de tenir un bri d'esperança".

Amb l'objectiu d'economitzar mitjans, s'ha constituït aquesta nova eina, la primera que es desplega en el territori català, fruit d'un acord entre la Generalitat, la Diputació de Girona i els 27 museus registrats de les comarques gironines. Tots excepte el Teatre-Museu Dalí.

La xarxa neix amb un pressupost de 617.500 euros per al 2016 (58% la Generalitat i 42% la Diputació de Girona), amb una aportació màxima de 35.000 € per a cada museu. Aquests diners són un complement afegit al pressupost ordinari de cada centre.

El diputat ponent de Cultura de la Diputació, Albert Piñera, va explicar que, bàsicament, el que es fa és crear una línia de subvenció que servirà per incentivar l'assistència als museus, per "evitar que siguin institucions tancades en si mateixes".

Aquesta mancomunació de serveis permetrà als museus cooperar en la compra conjunta de material, en la creació d'activitats, en el foment de la recerca, en la restauració i conservació del patrimoni que atresoren i també en la millora de la gestió.

Una part molt important anirà destinada a la cooperació, 426.000 euros, mentre que 191.500 euros aniran destinats al foment de les activitats.

El director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, va explicar que es tracta d'un programa a quatre anys al qual s'han adherit els 27 museus de les comarques gironines, públics i privats, excepte el Teatre Museu Dalí de Figueres. El Museu Arqueològic de Sant Pere de Galligans ha assumit la coordinació de la xarxa a Girona.

Durant aquest 2015 ja s'han portat a la pràctica deu actuacions conjuntes. Destaca per exemple l'auditoria de les museografies dels 27 museus per conèixer les limitacions de cada espai o una primera fase de la base de dades de proveïdors de museus.

El 2014 hi va haver més de 2,8 milions de visitants als museus gironins, comptant els del Teatre Museu Dalí. Si s'exclou aquest museu, la xifra es redueix a 1.265.000 visitants.

El Tresor de la Catedral de Girona s'ha adherit a la xarxa, en la qual no falten el Darder de Banyoles, el del Suro de Palafrugell o l'Etnològic del Montseny.