El Suprem Tribunal de la Signatura Apostòlica ha obert una opció per instar a la devolució a l'Aragó dels béns de les parròquies aragoneses dipositades a Lleida en plantejar que l'execució de les seves sentències corresponen a la Congregació per als Bisbes a través de la via canònica.

La carta ha estat remesa des del tribunal romà a l'advocat dels ajuntaments altoaragonesos de Berbegal, Peralta de Alcofea i Villanueva de Sixena, Jorge Español en resposta a una carta escrita per denunciar la utilització d'algunes de les peces en una exposició en les quals es combinaven amb fotografies d'artistes de rock.

Español s'ha posat en contacte amb la consellera d'Educació i Cultura del Govern aragonès, Mayte Pérez, amb la qual han acordat convocar aviat els bisbes de Barbastre-Montsó i Osca a una reunió per sol·licitar-los que iniciïn "sense demora" la via canònica per reclamar l'execució de la sentència de la Signatura, va dir el lletrat.

La carta de la Signatura Apostòlica, que firma des de Roma l'arquebisbe de Capocilla, Jesús Montanari, assegura que l'execució de les sentències i decrets del suprem tribunal vaticà en relació amb els béns de les parròquies "és ja competència de la Congregació per als Bisbes".

En la seva resposta, Montanari, secretari de la Congregació per als Bisbes, envia una relació amb els noms i direccions de setze advocats canonistes autoritzats per exercir a través de la via canònica.

Els béns de les parròquies segueixen al Museu Diocesà i Comarcal de Lleida, on els va dipositar el 1999 el Bisbat de Lleida sota la tutela d'un patronat del qual forma part la Generalitat i altres institucions catalanes.En la seva carta a la Signatura Apostòlica, Español assenyalava que l'ingrés del bisbat lleidatà en el referit consorci museístic es va produir de forma "indeguda".