El director, guionista i productor de cinema figuerenc Pere Portabella va presentar ahir a Madrid la seva nova pel·lícula, Informe General II. El rapto de Europa, centrada en els processos socials canviants que s'estan produint a l'actualitat i en què destaca especialment l'independentisme i la mobilització ciutadana de l'11-M.

"Els ciutadans han aconseguit un moviment inexistent fins ara a Europa arran de l'11-M i de la sentència de l'Estatut", va subratllar Portabella durant un col·loqui amb els periodistes que van assistir al passi de la seva obra documental.

El cineasta va afegir que les persones que hi van participar s'han convertit en "el nou subjecte polític" en detriment dels actuals servidors públics i de les institucions que, a pareu seu, estan força desgastats.

Això sí, va assegurar que tant l'independentisme com l'11-M s'han de mantenir "ferms" i no defallir per poder aconseguir el seu objectiu. "Ja s'ha començat a plantejar el canvi del model d'Estat cap a un de federal", va dir sobre l'independentisme.

Informe General II. El rapto de Europa és l'actualització del film Informe General, que Portabella va rodar el 1976 després de la mort del dictador Francisco Franco i on presentava les opcions polítiques que emergien llavors per a "una transició democràtica".

Informe General II fa un retrat de l'època actual i esdevé una mirada sobre el "panorama de les múltiples crisis que travessem". Així ho va dir Portabella durant l'estrena del film per afegir que tracta "la dimensió política, econòmica, social i ecològica de la crisi".