El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, va confirmar ahir que el llegendari buc San José, un vaixell espanyol enfonsat el 1708 prop de Cartagena d'Índies amb un carregament de monedes d'or i plata, va ser trobat a l'alba del passat 27 de novembre.

"Em sento molt complagut, com a cap d'Estat, d'informar els colombians que sense cap dubte, sense cap tipus de dubte, hem trobat, 307 anys després del seu enfonsament, el buc San José", va dir Santos en una declaració a Cartagena. La troballa del San José, enfonsat per una canonada de pirates anglesos, es va produir "a l'alba del passat divendres, 27 de novembre", en una operació de l'Institut Colombià d'Antropologia i Història, amb el concurs de l'Armada Nacional i d'uns científics internacionals.

El vaixell espanyol es va trobar als voltants de la Costa Carib colombiana, en les nostres aigües, un jaciment arqueològic que correspon a la Nau Capitana San José.

Construït el 1698 i carregat amb peces d'or i plata, el San José va salpar al començament de 1708 de Portobelo (Panamà), juntament amb altres bucs de la flota de l'Armada Espanyola amb direcció a Cartagena d'Índies, però als voltants de l'illa de Barú va ser atacat per pirates anglesos i va acabar enfonsant-se en ser impactat per un tret de canó. "Constitueix una de les més grans troballes i identificacions de patrimoni submergit, si no la més gran, diuen alguns, en la història de la humanitat", va agregar el mandatari.