El papa Francesc va inaugurar ahir el Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia amb una cerimònia al Vaticà, al qual van assistir milers de fidels de tot el món i que va concloure amb la tradicional obertura de la Porta Santa de la Basílica de Sant Pere, que van creuar ell mateix i el seu antecessor, Benet XVI. Aquesta ha estat la primera vegada en la història de l'Església Catòlica en la qual dos papes, Jorge Bergoglio i l'emèrit Joseph Ratzinger, creuen el llindar d'aquesta Porta Santa que romandrà oberta durant tot el període jubilar, fins al 20 de novembre de 2016.

Més de 50.000 fidels de tots els racons del món, segons xifres ofertes per la delegació del Govern a Roma, van acudir al Vaticà per viure una jornada històrica, la inauguració d'un Any Sant que no succeïa des del 2000, quan llavors era papa Joan Pau II, ara sant. A la plaça vaticana també hi van ser presents el president de la República italiana, Sergio Mattarella, el primer ministre italià, Matteo Renzi, el ministre de l'Interior, Angelino Alfano, i el delegat del Govern a Roma, Franco Gabrielli, entre moltes altres personalitats.

La cerimònia va durar prop de dues hores, des del seu inici a les 9.30 hora local, fins que el papa Francesc va creuar el llindar per concloure el seu camí davant de la tomba de l'apòstol sant Pere. Però des de la matinada, milers de pelegrins s'havien acostat a la plaça vaticana per poder fer-se un forat en les primeres files. Van haver de passar fortes mesures de seguretat i diversos controls de detecció de metalls que van alentir la seva entrada a la plaça, però que van ser aprovades per Roma per garantir de forma extraordinària la seguretat, especialment després dels atemptats de París.

El papa Francesc va creuar la Porta Santa a les 11.10 hores, però abans va pronunciar un discurs en què va afirmar que aquest Jubileu Extraordinari «serà un any per créixer en la convicció de la misericòrdia». «Entrar per la Porta significa descobrir la profunditat de la misericòrdia del Pare que acull tots i surt personalment a l'encontre de cadascú», va dir. «Hem d'anteposar la misericòrdia al judici i, en tot cas, el judici de Déu serà sempre a la llum de la seva misericòrdia. Travessar la Porta Santa, per tant, ens fa sentir partícips d'aquest misteri d'amor», va afegir.

50 anys del Concili Vaticà II

Aquest Jubileu, el primer del pontífex jesuïta, té un significat especial, ja que se celebra quan es compleix el cinquantè aniversari de la clausura del Concili Vaticà II (1962-1965). Bergoglio va fer ahir referència a aquesta efemèride que va dir, va suposar «una veritable trobada entre l'Església i els homes». «Una trobada marcada pel poder de l'esperit que empenyia a l'Església a sortir dels esculls que durant molts anys l'havien reclòs en si mateixa, per reprendre amb entusiasme el camí missioner», va apuntar.

I després el papa Francesc es va apropar sol i lentament a la Porta Santa, la va obrir, va creuar el llindar i va romandre immòbil durant uns minuts, meditant i pregant, en un acte que va servir per donar inici al quart Jubileu Extraordinari de l'Església Catòlica. Després d'ell, la primera persona a travessar la Porta Santa va ser Benet XVI i, després ho van fer la resta de cardenals, bisbes, religiosos i laics. La processó va concloure en l'altar major, que s'eleva sobre la tomba de Sant Pere, el primer papa de la història de l'Església Catòlica.