El Temporada Alta ha tornat a tancar una edició d'èxit i ha batut nous rècords de públic arribant a un total de 78.922 espectadors ?l'any passat van ser 53.962- i una ocupació del 91,8% en els muntatges de pagament. També ha sigut l'edició més gran en nombre d'espectacles i de funcions. "El festival ha anat molt bé", afirmava satisfet aquest dijous el seu director, Salvador Sunyer, que també ha anunciat que l'any 2016 s'obrirà una nova subseu a l'Amèrica Llatina a Lima, afegint-se a Buenos Aires i Montevideo que ja estan en marxa. És l'aposta per la internacionalització i de teixir complicitats amb les companyies de fora, principis que el certamen buscarà en els pròxims anys. L'any 2016 el certamen complirà 25 anys i ho farà amb una clara aspiració, segons paraules del seu director. "Estar encara més lligat a la ciutat per seguir irradiant teatre al territori". Durant el balanç s'ha presentat un document on s'explica per primer cop el model de gestió del festival en un exercici de transparència. El Temporada Alta continua sumant èxits.

En aquesta darrera edició ha assolit una xifra històrica en nombre d'espectadors, 78.922 l'any passat van ser 53.962-. Pel que fa als espectacles de pagament, en total hi ha hagut 39.126 espectadors amb un índex d'ocupació del 91,8%, una ocupació que, segons el seu director, Salvador Sunyer, és el "suportable" per tenir un equilibri econòmic. L'objectiu a assolir en un futur és aconseguir que una tercera part del pressupost provingui del sector privat, un terç més dels ajuts públics i el terç restant de les aportacions dels espectadors amb el taquillatge. Ara el percentatge d'aportacions privades (entre entrades, màrquetings i patrocinis) és del 51,7% mentre que els fons públics de diferents administracions representen el 48,3%. Enguany també ha sigut l'edició més gran en nombre d'espectacles i de funcions. Concretament, en els dos mesos i mig que ha durat el certamen s'han vist 110 espectacles en 202 funcions, 36 estrenes absolutes i 25 produccions i coproduccions, en 10 poblacions diferents i en fins a 30 escenaris de Salt, Girona i altres ciutats. També ha tingut una xifra rècord de programadors -85 de 14 països diferents- i premsa internacional.

"El festival ha anat molt bé", afirmava aquest dijous satisfet el seu director.

La internacionalització i el territori com a estratègia de futur

Els organitzadors del Temporada Alta ja estan treballant en la propera edició, que serà la 25a. Sunyer ha avançat que continuaran apostant per la internacionalització i les coproduccions amb companyies de fora i també d'aquí i que n'hi haurà més o menys en funció del pressupost que hi hagi. Sí que es descarta ampliar el nombre total d'espectacles que es puguin veure respecte els que s'han programat enguany. Durant el balanç també s'ha anunciat una nova subseu del festival.

Es farà a partir de l'any que ve a Lima afegint-se a Buenos Aires i Montevideo que ja estan en marxa. El festival continua així apostant per fer de pont entre els creadors d'aquí i d'Amèrica Llatina perquè puguin mostrar les seves propostes. Sunyer també ha explicat que en els pròxims anys estan decidits a aconseguir un major arrelament a la zona entre Girona i Salt- que ha destacat per l'elevada concentració de talent artístic que ha fet possible que el festival arribés fins aquí.

Enguany s'ha comptat amb la col·laboració de més de 30 entitats i en un futur, "ha d'estar encara més lligat al territori", ha dit Sunyer, perquè el certamen "irradiï" teatre. I ha posat l'exemple del muntatge 'Policital mother' que ha permès el treball entre el reputat coreògraf Hofesh Shechter i 64 ballarins no professionals de la demarcació com a combinació entre la faceta internacional i local del certamen. Un certamen amb "un estat d'ànim que s'encomana"El responsable de l'Àrea de Difusió i Cooperació Artística del Departament de Cultura, Toni Cabré, ha destacat la singularitat d'aquest festival que ha esdevingut un "referent" al país. Per explicar quina és la seva aportació, Cabré ho ha resumit dient que el Temporada Alta és "un estat d'ànim que no es pot explicar gaire però que se sap que existeix i que s'encomana". Durant els dies que es fa, les arts escèniques "vibren i viuen" i aquest és un valor "intangible" però "el més rellevant" ha conclòs.

El primer dossier sobre la gestió del festival

Una de les novetats d'aquest balanç ha sigut la presentació per primer cop en la seva història d'un document on han intentat recollir el model de gestió del festival. Un festival, ha dit Sunyer, que és "de gestió privada però amb ambició pública". És un document de 20 pàgines on es recull la filosofia del festival, les seves claus d'èxit o la seva organització i finançament. En aquest document, que han explicat que s'anirà ampliant cada dos mesos, hi ha aspectes com les invitacions. En l'edició d'enguany per exemple s'han fet 4.880 invitacions. Salvador Sunyer ha presentat el dossier dient que és un "exercici de transparència". Aquest document arriba després que una publicació posés en dubte el seu model de gestió en un reportatge publicat a finals de novembre. Abans de començar l'acte, Salvador Sunyer ha excusat l'absència de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i ha expressat el seu condol davant els fets ocorreguts ahir a la ciutat en què una mare i dues filles van morir en precipitar-se al buit des d'un tretzè pis.