11 de desembre de 2015
11.12.2015

Els Premis?Nobel critiquen la incapacitat d'Europa per ajudar els refugiats

Els reis de Suècia van presidir la cerimònia d'entrega dels guardons celebrada ahir a Estocolm

11.12.2015 | 00:00
Vuit homes i dues dones van rebre els guardons en un acte a Estocolm.

El nacionalisme i la xenofòbia que «prevalen» a Europa tenen «profundes conseqüències», com la incapacitat d'ocupar-se de l'actual crisi de refugiats, va dir ahir el president de la Fundació Nobel, Carl-Henrik Heldin, durant el lliurament d'aquests guardons. Carles Gustau i Sílvia de Suècia van presidir el lliurament dels premis a vuit homes i dues dones, que els van rebre de mans del rei.
Alfred Nobel «estaria probablement trist al saber que el nacionalisme i la xenofòbia que van caracteritzar l'última part del segle XIX quan va viure, encara preval a l'Europa d'avui amb profundes conseqüències, per exemple la incapacitat de les societats europees per ocupar-se de l'actual tragèdia de refugiats». Nobel era «ferm creient en els valors humans fonamentals. Probablement hauria reaccionat fortament a les amenaces que podem veure avui contra el racionalisme i les interaccions pacífiques entre persones de diferents cultures», va afirmar a més Heldin, qui no va ser l'únic a parlar de refugiats.
El president del Comitè Nobel de Literatura, Per Wästberg, que va presentar a la guardonada, l'escriptora bielorussa Svetlana Alexiévich, va assegurar que els seus relats «pertorben» als seus lectors, «especialment en aquest any de flux de refugiats, quan les seves històries sobre la tenacitat i el valor dels desemparats són més apropiades que mai».
La cerimònia havia començat minuts abans a la Sala de Concerts d'Estocolm, després de l'entrada dels reis Carles Gustau i Sílvia, acompanyats per la princesa hereva Victòria i el seu marit, el príncep Daniel. Els llorejats van rebre de mans del monarca la medalla, el diploma i el certificat monetari, després de sortir al centre de l'escenari i fer una reverència al rei, als acadèmics i al públic.
En una cerimònia en què per primera vegada en l'història dels guardons, l'Orquestra Filharmònica d'Estocolm va estar dirigida per una dona, Anna-Maria Helsing, els èxits dels premiats van ser glossats per experts de l'Acadèmia Sueca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona