Al'evangeli que escoltarem aquest tercer diumenge del temps d'advent, la gent preguntava a Joan, aquell que els preparava per acollir Jesús, què havien de fer. La resposta de Joan és molt precisa, i va dirigida als diversos estaments o professions. Jo m'he fet la mateixa pregunta pensant en el jubileu de la misericòrdia, ja que avui, a totes les catedrals del món i en altres esglésies i santuaris, s'obre l'anomenada «porta de la misericòrdia» com a símbol que hi ha un abans i un després de travessar aquesta porta, no només físicament, sinó per tot el que simbolitza.

Intento respondre ben concretament a la pregunta: què hem de fer durant aquest any?

-L'actitud fonamental: adonar-se i reconèixer que necessitem rebre el perdó i la misericòrdia de Déu. Sense aquest reconeixement no sentirem la necessitat de viure el do de la misericòrdia. Si som els millors, si tot ho fem bé, si no som conscients del que deixem de fer (pecat d'omissió), si no ens sentim responsables, en la mesura de les nostres responsabilitats, de la pobresa, marginació, manca de dignitat, violències i marginació que sofreixen moltes persones, difícilment sentirem la necessitat d'acollir la misericòrdia i el perdó de Déu.

Després d'aquest reconeixement, l'altra actitud és el desig de conversió o de canvi: la meva vida no pot continuar de la mateixa manera! Cal que canviï, cal la conversió -en expressió evangèlica- i concretar-la tocant de peus a terra, amb realisme. No es tracta de fer un brindis al sol (de manifestar quelcom impossible), sinó d'allò que és possible, malgrat que requereixi esforç.

-Confiança en la gràcia o en el do de Déu. No és només qüestió de la bona voluntat, sinó que cal la gràcia de Déu, la força de l'Esperit, la unió amb Jesucrist. Només així podrem donar fruit.

Disposar-se a rebre el perdó de Déu celebrant el sagrament de la confessió o del perdó i guanyant la induglència plenària dels llocs indicats, combregant, pregant molt especialment per les intencions del Sant Pare. La indulència és perquè les conseqüències del pecat [...] (extret del Full Parroquial).