L'escriptor terrassenc Pep Puig va guanyar ahir a Tortosa el 56 Premi Sant Jordi de novel·la, dotat amb 60.000 €, per La vida sense la Sara Amat, mentre que el músic Víctor Obiols es va endur el Carles Riba de poesia, amb una dotació de 3.000 €, per Dret al miracle.

Durant la tradicional vetllada literària de les Lletres catalanes de Santa Llúcia, organitzada per "mnium Cultural, també es va decidir el Mercè Rodoreda de contes, dotat amb 6.000 euros, i que va recaure en Empar Moliner i els relats de Tot això ho faig perquè tinc molta por.

El Folch i Torres de novel·la va ser per a Francesc Puigpelat i La nena que és va convertir en mòbil i el 42 premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil el va obtenir Santi Baró per L'efecte Calders.

La segona convocatòria del Frederic Roda per a textos teatrals, dotat amb 20.000 euros, el van guanayr ex-aequo els dramaturgs David Plana amb l'obra Els encantats, sobre les relacions que mantenen un pare i els seus dos fills, i Josep Maria Miró per La travessia, on aborda la temàtica dels abusos per part de religiosos, des de la consciència d'una monja.

El premi de comunicació es va atorgar al programa Quèquicom, de TV3, i l'Internacional J.B Cendrós va ser per al periodista alemany Alex Rühle pel seu article Roses, llibres i guerrers, publicat el dia 1 de maig al diari Süddeutsche Zeitung.

Pep Puig, en una roda de premsa abans del lliurament dels premis, va voler esmentar, especialment, la seva fins ara editora Eugènia Broggi (L'Altra Editorial) per haver confiat en ell «quan s'havia de confiar» i va reconèixer que l'impuls per escriure una obra com el nou Premi Sant Jordi va ser el naixement del seu fill fa cinc anys.

El llibre està protagonitzat per una parella de nens, Pep i Sara Amat, una «nena especial, diferent, amb gran caràcter, talent i intel·ligència, que sent una ràbia secreta cap al seu poble, Ullastrell».

Una nit d'estiu, jugant a fet a amagar, la noia desapareix i es cola durant deu dies en una habitació de la casa del Pep, qui li porta menjar i la cuida, però també es baralla amb ella.

Per l'escriptor, autor de la novel·la L'home que torna i dels contes L'amor de la meva vida de moment, el seu nou llibre es pot veure com «el combat entre un nen conformat amb el seu món i una nena ferotge i rebel que no vol saber res de la seva gent».

En la seva intervenció, el músic i poeta Víctor Obiols -fundador del grup Bocanegra- va fer broma dient que el poemari Dret al miracle no és «cap missatge subliminal respecte a una investidura presidencial», sinó que es tracta d'un «llibre seriós, amb molta substància, amb poemes que han estat reposant nou, deu anys».