Lluís Martínez Sistach es va acomiadar ahir de més d'onze anys al capdavant de l'arquebisbat de Barcelona. Ho va fer en una cerimònia que va tenir lloc a la Sagrada Família i que va comptar amb la presència de 2.500 persones, entre les quals hi havia membres del Govern i una àmplia representació de la comunitat religiosa amb més de 200 representants que van concelebrar la litúrgia.

Sistach va recordar que el seu pontificat ha coincidit amb els anys més durs de la crisi econòmica, en què la pobresa ha esdevingut més "intensa, intensiva, extensiva, profunda i autòctona", fent una crida a mantenir l'esperit solidari.

El pròxim 26 de desembre Juan José Omella prendrà possessió com a nou arquebisbe. El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas; la vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social, Neus Munté; el conseller d'Interior, Jordi Jané; el conseller de Justícia, Germà Gordó; la consellera de Governació, Meritxell Borràs i el director general dels Mossos, van ser algunes de les autoritats del Govern català que van assistir a l'acte, que va començar a les cinc de la tarda i es va allargar durant gairebé dues hores.

A banda de les paraules de Sistach, durant la cerimònia van parlar també l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler i el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, qui va voler expressar l'agraïment de l'arquebisbat i bona part dels feligresos vers la tasca de Martínez Sistach.

Un dels moments més destacats, i a la vegada emotius, va ser quan Taltavull va entregar a l'homenajat una reproducció en miniatura de la sagristia de ponent de la Sagrada Família, la primera que es va finalitzar, amb una dedicatòria inscrita a la base.

Tot i el motiu de la cerimònia, Lluís Martínez Sistach no és tècnicament arquebisbe des del 6 de novembre, quan es va designar Juan José Omella com el seu successor. Durant aquest mes, Martínez Sistach ha assumit la tasca d'"administrador apostòlic".

La carta del nunci apostòlic que anuncia el canvi d'arquebisbe va ser l'inici d'un procés que ha durat aquest temps, ja que a partir del moment en què el nou arquebisbe rep la notícia del seu trasllat té dos mesos de marge per dirigir-se a la diòcesi i prendre'n possessió canònica. En aquest procés de canvi, el cardenal Lluís Martínez Sistach, havent acceptat el Sant Pare la seva renúncia, s'acomiada de la diòcesi perquè Omella, nomenat successor al càrrec, pugui prendre possessió canònica com a arquebisbe de Barcelona, en la data fixada pel 26 de desembre a la Catedral.