El ministre de l'Interior i cap de llista del PPC a les eleccions del 20-D, Jorge Fernández Díaz, és el protagonista de la pel·lícula El Colibrí, un documental del director Francisco Campos Barba que s'estrenarà el 25 de desembre. Es tracta d'una obra que aprofundeix en la religió cristiana «com a fórmula per transformar els conflictes», explica la productora Quien dijo miedo. Amb sis candidatures als premis Goya, la pel·lícula recull reflexions del màxim responsable d'Interior: La pel·lícula aborda temàtiques com la immigració, la política frontera, la desigualtat social i el sistema penitenciari i la reinserció. El ministre reflexiona i diu que Jesús faria servir les noves tecnologies com ho fa «el seu vicari a la ?Terra, el Papa». A vegades li he preguntat per què m'ha col·locat aquí, en aquests moments», diu en referència a Déu. A banda de Fernández Díaz, hi ha altres protagonistes per afrontar de forma «plural el fet religiós, mostrant diverses perspectives sobre el significat de la fe». El colibrí tindrà una primera projecció els dies 22 i 23 de desembre. ACN Barcelona

La novia, de Paula Ortiz, i Nadie quiere la noche, d'Isabel Coixet, són les favorites per la per la 30a edició dels premis Goya, que se celebraran el proper 6 de febrer, amb dotze i nou nominacions cadascuna, incloses millor pel·lícula i millor direcció. La taquillera Ocho apellidos catalanes no ha optingut cap nominació.

La llista de finalistes, seleccionats entre els 143 llargmetratges en competició es va llegir ahir a l'Acadèmia de Cine espanyola.

El quintet que competirà a millor pel·lícula es completa amb Un día perfecto, de Fernando León de Aranoa, amb vuit candidatures en total; A cambio de nada, l'opera prima de Daniel Guzmán, que en suma sis, i Truman, de Cesc Gai, també amb sis.

Totes elles, excepte A cambio de nada, aspiren també a endur-se el Goya al millor director.

Una altra de les favorites és el thrillerEl desconocido, del debutant Dani de la Torre, que suma vuit nominacions, incloses millor direcció jove i guió original.

Asier Etxeandía, presentador de l'acte, va fer un salt al moment de llegir el seu propi nom en la llista de millor actor protagonista per La novia, al costat de Pedro Casablanc per B, el film del cas Bárcenas, Luis Tosar per El desconocido i Ricardo Darín per Truman.

Quant a les actrius, s'han complert els pronòstics amb Inma Cuesta per La novia, Penélope Cruz per Dt. dt., Juliete Binoche per Nadie quiere la noche i Natalia de Molina per Techo y comida.

Juan Miguel Castillo competirà pel Goya a la millor direcció jove, al costat de Daniel Guzmán (a cambio de nada), Dani de la Torre (El desconocido), i Leticia Dolera (Requisitos para ser una persona normal, que en suma tres).

A cambio de nada i El desconocido aspiren també a millor guió original, al costat de Negociador de Borja Cobeaga i Truman de Cesc Gai, mentre que en guió adaptat hi ha B, El rei de la Habana, La novia i Un día perfecto.

Javier Cámara, que va compartir a Sant Sebastià la Concha de Plata amb Darín, competirà en els Goya en la categoria d'actor de repartiment, al costat de Tim Robbins, Manolo Sol i Felipe García.

Quant a les actrius de repartiment, l'Acadèmia ha seleccionat Elvira Mínguez (El desconocido), Marian Álvarez i Nora Navas -ambdues per Felices 140- i Luisa Gavasa, per La novia.

El lliurament es celebrarà el 6 de febrer a Madrid i estarà presentat per segon any per Dani Rovira.