Dimecres 16 de desembre de 2015. Quart aniversari de la violació del campus universitari per part dels Mossos d'Esquadra amb càrrega contra estudiants i treballadors que protestaven per les retallades aprofitant la presència d'Artur Mas a la Universitat de Girona. El cas encara està als tribunals i hi ha 12 persones (deu estudiants i dos treballadors) investigats.

Estudiants, professors i treballadors de la UdG van participar ahir en una concentració de suport als encausats a la qual es va sumar el rector, Sergi Bonet.

Plegats van demanar públicament que el cas s'arxivi i també van instar la Generalitat a retirar les acusacions.

«La universitat ha de ser un espai de llibertat d'expressió on es respectin totes les ideologies, aquells fets no s'haurien d'haver produït mai», va dir el rector.

El Grup Antirepressiu Girona va organitzar l'acte, amb el suport del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

Després del procés d'instrucció, el cas es troba ara en un punt clau: el jutge ha de decidir si obre judici oral o si arxiva la causa. Per això, l'advocat dels implicats ha demanat a la Generalitat que retiri l'acusació que hores d'ara encara manté.

Fa quatre anys, l'aleshores rectora Anna Maria Geli va autoritzar la policia a entrar a al claustre de la Facultat de Lletres per foragitar els estudiants que protestaven contra les retallades. Armats amb pancartes, els estudiants cridaven i colpejaven violentament les portes metàl·liques de l'Aula Magna, que al seu interior acollia l'acte oficial de celebració dels 20 anys de la creació de la UdG. A l'acte hi va participar el president del Govern, Artur Mas. Sergi Bonet, que va resultar escollit rector el 2013, va introduir una línia política completament oposada a la de la seva predecessora. El rector ha fet des del principi costat als estudiants i, com ja havia anunciat, ahir els va acompanyar a la concentració i va demanar públicament que el cas s'arxivi.

Bonet considera que la universitat ha de ser «un espai de llibertat d'expressió on totes les ideologies es respectin». Per això, sosté que la seva predecessora no hauria d'haver autoritzat l'accés de la policia al campus.

Bonet va dir que la policia només ha d'entrar a la universitat en casos on hi hagi risc per a la integritat física de les persones com, en cas d'amenaça terrorista. «La base de la disconformitat és el diàleg i en cap cas la policia ha d'estar en un centre universitari», va dir.

Bonet té el suport de l'equip directiu però és conscient que hi pot haver alguns sectors de la comunitat universitària que no vegin bé el suport explícit als estudiants implicats en aquest cas. «La vida universitària requereix d'estudiants actius, que sempre han de ser joves i la universitat ha d'estar viva; el dia que els estudiants pensin com una persona de 55 estarà morta». A més, va assegurar, els estudiants han de ser «lliures, crítics i compromesos socialment».

Un dels investigats per la càrrega, Mostafà Shaimi, va lamentar els fets que es van produir fa quatre anys i va recordar que en aquell moment els estudiants es trobaven amb «la porta tancada» quan volien exposar els seus neguits o preocupacions a l'equip de rectorat. Per això, ara agraeixen l'actitud de Bonet per fer-los costat en la defensa d'una «universitat pública i de qualitat». «S'agraeix molt aquest canvi però sembla que és una cosa extraordinària quan hauria de ser la cosa més normal del món».