L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) va revelar ahir que l'impacte científic dels centres universitaris catalans és un 33% superior a la mitjana mundial, segons ha recollit en el seu Informe 2015 sobre els indicadors d'investigació i innovació, amb dades del 2013. L'estudi, presentat a la Universitat de Barcelona (UB), mostra que les universitats catalanes tenen una producció científica «destacada» en el context europeu, «malgrat» que la despesa en R+D està per sota d'altres països de la Unió Europea (una situació similar a la de Bèlgica, Luxemburg o Gran Bretanya).

El president de l'ACUP i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Enric Fossas, va assegurar que actualment «recollim el fruit d'anys d'inversió i esforç, que ens han portat a una inèrcia (positiva) en termes d'investigació contra els problemes de la falta actual d'R+D».

Segons l'informe, la producció científica, que es calcula amb la mitjana de publicacions per investigadors equivalents a jornada completa, ha passat d'1,18 publicacions el 2012 a 1,33 el 2014, mig punt per damunt de les publicacions als centres públics espanyols aquest últim any (0,79).

La inversió en R+D de Catalunya respecte al PIB és de l'1,47%, mentre que a la UE és de 2,03%.

El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ferran Sancho, va destacar «el descens del finançament autonòmic» de la investigació, passant dels 167 milions invertits el 2010 als 51 del 2013. En el finançament europeu s'ha detectat «un certa tendència a la recuperació, amb un increment del 35% el 2013».

L'informe de l'ACUP ha subratllat l'emprenedoria de les universitats catalanes, amb un monogràfic sobre vuit iniciatives empresarials sorgides de projectes acadèmics.