Una investigació dirigida des del Departament de Genètica de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) per Marta Morey ha descobert un mecanisme molecular clau en la formació de les connexions neuronals que pot ajudar a desvetllar les causes de l'autisme o l'esquizofrènia.

El treball, que publica la revista Cell, ha identificat dues famílies de proteïnes de superfície, DPR i DIPS, que interaccionen entre elles i serien clau en el reconeixement entre parelles sinàptiques. L'especificitat sinàptica és la capacitat de les neurones de connectar amb unes en concret i no amb altres amb què també estan en contacte o en el mateix entorn. Segons Morey, l'especificitat sinàptica és essencial per a l'acoblament i el funcionament correcte dels circuits neuronals.

La investigació ha analitzat l'expressió gènica de neurones del sistema visual de la mosca del vinagre (Drosophila melanogaster) i ha mostrat que l'expressió combinatòria de membres de famílies multigèniques de proteïnes de superfície en diferents tipus neuronals és una estratègia que permet a cada tipus neuronal establir connexions amb neurones postsinàptiques específiques.