Per segon any consecutiu, una pel·lícula espanyola, Ocho apellidos catalanes, lidera la taquilla a Espanya i arrossega la quota de recaptació fins al 19% en el tancament d'aquest 2015, un resultat que els productors han qualificat d'«excel·lent», encara a falta d'estrenar dos «vaixells insígnia» més.

Ocho apellidos catalanes, seqüela d'Ocho apellidos vascos, que ja va aconseguir rècords de recaptació i audiència l'any passat, i quatre més, Atrapa la Bandera, Perdiendo el norte, Regresión i Ahora o nunca, amb més d'un milió d'espectadors cadascuna, han aconseguit situar-se entre les vint més vistes del 2015.

Xifres que ofereix la Federació d'Associacions de Productors Audiovisuals Espanyols (FAPAE) a falta d'estrenar-se pel·lícules com Palmeras en la nieve, de Fernando González Molina, la pel·lícula espanyola més cara de l'any, i Incidencias, de Juan Cruz i José Corbacho, que arribarà l'últim dia de l'any, que podrien fer que se superi aquest 19%.

Segons un comunicat de la FAPAE, la quota per recaptació de les pel·lícules espanyoles a data 20 de desembre puja al 18,9%, la tercera més bona obtinguda fins ara, després de l'aconseguida l'any passat (25,5%) i el 2012 (19,5%), tornant a superar els 100 milions d'euros de recaptació.

«El cinema espanyol ha tornat a connectar amb el públic. Es nota un canvi de percepció per veure cinema i per veure cinema espa?nyol», ha assenyalat el president de FAPAE, Ramon Colom.

També s'ha incrementat, per segon any, la taquilla global a Espanya, ja que segons dades provisionals de Rentrak, es va incrementar un 8% la recaptació del conjunt de pel·lícules exhibides (espanyoles i estrangeres).