El món del cinema, que porta anys clamant per un nou model de finançament que aclareixi els dubtes sobre les ajudes que reben cineastes i productors per rodar una pel·lícula, té ja data per a la seva entrada en vigor: el proper 1 de gener, amb l'Any Nou, arribaran per fi les noves normes. Així ho contastava la publicació d'ahir del BOE?amb les dues ordres signades pel ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, el passat 18 de desembre.

Amb la primera ordre, el règim d'ajudes denominades «a l'amortització» en la producció de cinema s'ha substituït per una nova línia d'ajudes anticipades a la producció. Aquest canvi permetrà el finançament progressiu de les produccions cinematogràfiques durant el procés productiu, i no transcorreguts dos anys des de l'estrena de les pel·lícules, com estava succeint.?

La segona ordre, per la qual es regula el reconeixement del cost d'una pel·lícula i la inversió del productor, permetrà, en principi, controlar millor la despesa en reconèixer la necessitat de «dotar de més transparència l'acreditació del cost», en un intent que no es reprodueixin els fraus detectats en algunes declaracions d'ingressos per taquilla del passat.

Els productors consideren que, després de dos anys de negociacions, el text es publica amb unes «presses» que «es podrien haver estalviat amb més planificació, sobretot perquè s'haurien evitat errors que hem vist i uns altres que, suposo, s'hauran d'anar corregint», va considerar el president de la Fapae, Ramón Colom. Referent a això, la directora general de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), Lorena González, va puntualitzar que l'engegada de la Llei «s'ha fet quan s'havia de fer». Encara així, Colom entén l'esforç del Govern per «aclarir les coses», encara que considera que es «necessita una dotació pressupostària més alta».