Els Pastorets abans eren un sermó d´Església, i ara en canvi són un espec­tacle de música, llums, cançons... Les veritats s´hi diuen igualment, però d´una altra manera». Ho explica Joan Ribas, el director del grup teatral Proscenium i dels Pastorets de Girona, que aquest 2015 compleixen 35 anys sobre l´escenari del Teatre Municipal.

El dia de Nadal comencen les representacions d´aquesta temporada, que es faran també els dies 26, 27 i 29 de desembre i 1, 2 i 3 de gener, sempre a dos quarts de sis de la tarda. «Fem set funcions cada any, i omplim sempre», assegura Ribas, orgullós, i afegeix que «fins i tot vénen autobusos amb espectadors d´altres llocs de Girona i de Catalunya».

Els Pastorets del grup Proscenium van debutar al Teatre Municipal l´any 1981 i són hereus dels que s´havien fet durant el franquisme al teatre del col·legi La Salle. «Vam deixar de fer-los allà perquè ens posaven problemes perquè a les funcions hi apareguessin dones», comenta Ribas.

Malgrat això, la tradició dels Pastorets és molt més antiga, tant a Girona com en el conjunt de Catalunya: «L´historiador Joan Giménez n´ha descobert recentment la referència més antiga, a l´Arxiu de la Corona d´Aragó.

És un document de l´11 d´octubre del 1721 que acredita que en aquella època ja era habitual la presència dels Pastorets a Catalunya. En el cas de Girona, la primera referència la tenim en un inventari de l´Ajuntament de l´any 1860, en el qual entre d´altres objectes es deixa constància d´"una cuna para hacer los pastorcillos"».

Joan Ribas ha estat de sempre un home de teatre -encara que la seva activitat professional hagi tingut més a veure amb els números-, al qual s´hi ha dedicat tant sobre els escenaris com a la ràdio (feia guions i era locutor a Ràdio Girona).

La seva trajectòria al capdavant de Proscenium i dels Pastorets li va valdre l´any 2005 pronunciar el pregó de les Fires i Festes de Sant Narcís de Girona. Ell mateix ha estat l´encarregat d´anar adaptant el text en el qual es basen les funcions, El Misteri de Nadal, de Mossèn Francesc Gay. «Era el rector de la Pinya, un bon ho­me que a més escrivia molt bé, com ho demostren aquests Pastorets. El van matar només de començar la Guerra».

Malgrat la qualitat del text original, apunta Ribas, han considerat necessari anar-lo ajustant a l´evolució de la societat: «Hem de buscar que agradi a la mainada, sí, però també als pares, que al cap i a la fi són els que paguen l´entrada i si s´avorreixen no tornen més».

I es mostra satisfet del resultat que s´ha aconseguit: «El muntatge és espectacular. El concepte dels Pastorets ha canviat i per fer-los més dinàmics hi ha molta acció, efectes especials, música, cançons, interacció amb el públic, comicitat... També n´hem escurçat la durada, que ara és d´unes dues hores i mitja, amb un sol entreacte».

Per aconseguir posar dempeus cada temporada un espectacle «tan complex», segons la definició de Joan Ribas -que destaca la feina que hi porta a terme Pere Puig-, es necessita un equip d´unes 150 persones, entre actors, tècnics i col·laboradors diversos: «És un espectacle molt complex, que representem a més set vegades, una cosa que no es repeteix amb cap muntatge que passa pel Municipal».

Parlant del teatre, Ribas agraeix «totes les facilitats que ens dóna cada any l´Ajuntament, que ens cedeix l´equipament de manera gratuïta». Tampoc no cobren cap dels participants en els Pastorets, de manera que els diners que es recapten amb la venda de les entrades es destinen a reinvertir-los en l´espectacle.

I és que els Pastorets es troben en un constant procés de renovació: «Sempre busquem oferir el millor espectacle possible. Per això fa un temps vam canviar els decorats, que ens els va fer una empresa que treballa per al Liceu; també tenim un equip de modistes perquè el vestuari sigui el màxim d´acurat possible; i del maquillatge se n´encarreguen professores i alumnes d´una escola d´aquesta matèria, la qual cosa fa que el resultat es vegi molt professional».

A més, els Pastorets de Girona disposen «d´un excel·lent equip de professionals de la imatge i el so, i d´un equipament tècnic molt avançat, molt digitalitzat».

UN CENTENAR D´ACTORS

Pel que fa als intèrprets, oscil·len entre mainada de només mesos (el nen Jesús), passant per nens de diverses edats (que fan d´angelets i pastors) i un ampli ventall d´actors i actrius entre els 18 i els 50 anys.

«En escena apareixen un centenar de persones», assenyala Joan Ribas, que explica que encara que es manté el nucli fundacional dels Pastorets de fa 35 anys, s´ha fet gran, i per això s´ha hagut d´anar renovant i ampliant el repartiment: «Cada any, quan s´acaben les Fires, fem un càsting: fem preguntes als candidats, els fem actuar, els gravem... I en funció de les necessitats que tenim per a cada temporada, n´agafem uns o uns altres».

La gran quantitat de persones que han representat algun paper dels Pastorets en aquests 35 anys fa que Joan Ribas conservi tota mena d´anècdotes: «No és gens estrany que em trobi al tren, per exemple, persones que em diuen que em recorden perquè han fet els Pastorets. Però és clar, eren nens que feien d´angelets i han canviat tant que jo no me´n puc enrecordar de cap manera...».

En aquest sentit, afegeix que «els Pastorets han estat una plataforma i escola de teatre», i destaca que algunes de les persones que hi han intervingut després han fet destacades carreres professionals.

Precisament amb la intenció de continuar exercint aquest paper de «plataforma i escola de teatre» d´una altra manera, des de fa anys els responsables de Proscenium reparteixen pels col·legis de Girona una versió reduïda dels Pastorets, perquè els centres escolars que ho desitgin puguin organitzar les seves pròpies representacions.

UNS CARTELLS MOLT ESPECIALS

Un altre dels trets característics dels Pastorets de Girona són els cartells que els anuncien, que des del primer moment han estat dissenyats per Àngel del Pozo, que s´ha inspirat molt sovint en fets relacionats amb l´actualitat de la ciutat: els problemes generats pel trànsit, les nevades, les retallades per la crisi, un incendi a Sant Daniel, el cobrament d´entrada a la Catedral, les obres al Teatre Municipal... «És un cas inèdit una col·laboració tan dilatada en el temps entre un espectacle i un mateix dissenyador dels seus cartells», sostè Joan Ribas.

En el cartell d´aquesta temporada es fa notar l´efemèride dels 35 anys dels Pastorets de Girona, que ja es va començar a celebrar fa unes setmanes amb una Trobada de Satanassos i altres éssers infernals, que va reunir al Teatre Municipal Dimonis Grossos dels Pastorets de diferents localitats de Catalunya, i que també va servir per organitzar diferents activitats dirigides especialment a la mainada.

Aquest any, a més, totes les representacions dels Pastorets començaran amb un record per a Joan Canals Pigem, mort aquest estiu, que havia estat un intèr­pret destacat d´aquest muntatge i d´altres del grup Proscenium. «De gest vigorós i solemne, sense perdre mai la categoria que mereixia el personatge encarnat, Joan Canals tenia -per damunt d´altres consideracions- una gran veu, d´uns greus profunds i uns matisos que dominaven l´escena», rememora Ribas.

La veu de Canals, precisament, serveix cada any per prologar les representacions d´aquest «espectacle musical total» que pretenen ser els Pastorets. A partir d'aquest divendres, dimonis, pastors, àngels, sants, sacerdots i un llarg etcètera de personatges intentaran de nou «satisfer tant els infants com la gent gran».

Segons Joan Ribas, en aquestes èpoques d´entreteniments tecnològics, la proposta analògica dels Pastorets continua resultant atractiva: «A la mainada els continua agradant la foscor de la sala, el teló que s´alça, el fet d´estar en un teatre, la llum, la música... Tot plegat és una font de coneixement per als nens. Hauria de ser obligatori assistir-hi», conclou.

La Guia completa dels Pastorets a Girona

AMER El divendres 25, el disabte 26 i el diumenge 27, a les 6 de la tarda, al Casal Parroquial, representació d´Els Pastorets.

ANGLÈS El 25 de desembre, a les 7 de la tarda, i el 3 de gener, a les 6 de la tarda, a la Sala Polivalent «Antiga Fàbrica Burés», representació dels Pastorets.

BANYOLES Els dies 26 i 27 de desembre, 2, 3 i 6 de gener, a les 6 de la tarda, al Teatre Municipal de Banyoles, representació d´Els Pastorets de Banyoles. Espectacle coproduït per Ajuntament de Banyoles i Cor de Teatre amb la participació de diverses generacions d´actors i actrius del teatre banyolí.

BESCANÓ El dia 25 de desembre, a partir de les 7 de la tarda i el 2 de gener, a partir de les 6 de la tarda, al Teatre de Bescanó, representació del «Conte de Nadal» de Charles Dickens, a càrrec de la companyia Alba Nova de Bescanó.

CAMPRODON El dia 25 de desembre, a les 7 de la tarda al Casal Camprodoní, representació dels Pastorets.

CELRÀ Els dies 27 (a les 12 i a les 18h) i 3 de gener (a les 18h) a l´Ateneu de Celrà, representació de l´obra Els Pastorets de Celrà.

FIGUERES Els dies 26 i 27 de desembre i diumenge 3 de gener, a les 6 de la tarda al teatre municipal El Jardí de Figueres, representació d´«El primer nadal dels pastors, de mossèn Rossend Fortunet».

GIRONA Els dies 3 i 10 de gener, a les 11 del matí al centre cívic del barri de Sant Narcís representació dels Pastorets a càrrec de Fa com 9.

GIRONA Els dies 25, 26, 27 i 29 de desembre, l´1, 2 i 3 de gener, a 2/4 de 6 de la tarda al Teatre Municipal de Girona representació a càrrec del Grup Proscenium.

LA BISBAL D´EMPORDÀ El diumenge 27 de desembre, el diumenge 3 de gener i el dimecres 6 de gener, representació dels Pastorets, a les 6 de la tarda al Mundial.

LLAGOSTERA Es dies 27 de desembre i 3 de gener, a les 6 de la tarda al Casal Parroquial, representació d´Els Pastorets, a càrrec de la companyia del Casal Parroquial Llagosterenc.

LLORET DE MAR Els dies 20, 26 i 27 de desembre, i el 3 de gener a 2/4 de 7 de la tarda al Casal de l´Obrera, representació dels Pastorets.

OLOT Els dies 26 i 27 de desembre, a les 7 de la tarda al teatre de l´Orfeó Popular Olotí, representació d´Els Pastorets d´Olot..

PALAMÓS Els dies 28, 29 i 30 de desembre, a 2/4 de 9 del vespre a La Gorga, «Els Pastorets dels Showboys»..

PORQUERES El 25 i el 26 de desembre, a les 9 de la nit i a les 7 de la tarda respectivament, representació de la tradicional obra Els Pastorets al Centre Cívic de Porqueres.

RIPOLL Els dies 25 i 26 de desembre a 2/4 de 6 de la tarda al Teatre Comtal, Els Pastorets.

RIUDELLOTS DE LA SELVA El diumenge 27 de desembre, a 2/4 de 6 de la tarda a la Sala d´Actes, «Els Pastorets de Riudellots de la Selva Betlem any zero».

ROSES Els dies 26 de desembre i 3 de gener, a 2/4 de 7 de la tarda al Teatre Municipal de Roses, representació de l´obra «Els Pastorets», a càrrec del Grup de Teatre.

SALT Els dies 25 (19h), 26 (21h) i 27 (19h) al Teatre de Salt, representació d´Els Pastorets de Salt. Més de 30 actors han sumat esforços per escenificar Roser d'hivern, els pastorets de Salvador Sunyer i Aimeric. A càrrec de Safareig Teatre i la Coral Tribana.

SANT JULIÀ DE RAMIS El 26, a les 9 de la nit i el al Centre Cívic, representació d´Els Pastorets de Sant Julià.

SARRIÀ DE TER El dia 26 de desembre a les 9 de la nit, el 27 a les 6 de la tarda i el 3 de gener a les 6 de la tarda al Centre Cultural Parroquial Mn. Domingo Casanellas, representació d´Els Pastorets.

VIDRERES Els dies 20 i 26 de desembre, a les 6 de la tarda al Teatre Casino La Unió de Vidreres, representació d´Els Pastorets, «L´estrella de Nadal», de Josep C. Tàpias i Rafael Anglada, a càrrec del Grup Teatreal Vidrerenc.