La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha posat en marxa un projecte pilot d'investigació que preservarà el patrimoni cultural a partir de tecnologies virtuals i 3D.

Segons informa la universitat en un comunicat, el projecte «Paisatges arqueològics inaccessibles i en perill: observació terrestre i tecnologies 3D per a la protecció i preservació del patrimoni cultural» (PaisArque) utilitzarà un concepte pioner d'experiències virtuals.

La voluntat de desenvolupar aquest projecte pilot ha nascut de la consciència que els béns patrimonials i els paisatges culturals d'arreu del món «es troben en risc a causa de catàstrofes naturals, conflictes armats, radicalisme ideològic, i la crisi financera global», entre d'altres causes. Comptaran amb l'ajuda de membres del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicació (DTIC), com Josep Blat i Alun Evans.

El projecte es desenvoluparà al sud-est d'Algèria i al Sudan a partir d'imatges de satèl·lit o drons d'alta resolució, fotogrametria digital i altres tècniques de fotografia computacional. També es buscarà aprofundir en altres models 3D a partir de dades capturades amb sensors remots i emmagatzemades en núvols de punts 3D.

Un altre objectiu de PaisArque és el de crear aplicacions gratuïtes per a dispositius mòbils per accedir, experimentar i gaudir del patrimoni virtual, així com ampliar i enfortir el paper de les institucions en la promoció de models 3D per a la preservació virtual del patrimoni amenaçat.