L'Ajuntament d'Anglès té previst de cara a l'any vinent organitzar una jornada cultural a l'antiga fàbrica tèxtil d'Anglès, la Burés, amb l'objectiu de fer reviure aquest establiment històric i a la vegada donar vida al poble.

El projecte porta per nom Viu la Burés i ha estat pensat i desenvolupat com un treball de final de grau, per la Meritxell Riera, una veïna d'Anglès graduada en Gestió Cultural per la UdG. «Vaig fer un estudi de la dinamització cultural i turística d'Anglès i vaig descobrir que la fàbrica Burés és una part molt important de la història del poble. No vull que aquest edifici s'enderroqui, per això vaig treballar per buscar una forma de donar-li vida», explica la jove.

L'Ajuntament d'Anglès, en conèixer el projecte, va donar-li el seu suport amb la voluntat de treballar per la recuperació del patrimoni. L'equip de govern promet en el Butlletí Municipal del desembre fer realitat aquesta jornada cultural a l'antiga fàbrica de la Bures l'any vinent. «Encara no sabem quan es durà a terme aquesta jornada cultural, però, estem pensant en fer-la el juny o el setembre, ja que són mesos ideals pel tipus d'activitat que volem fer», explica la jove.

Viu la Burés

La jornada cultural neix de la necessitat de crear un esdeveniment a l'antiga fàbrica de la Burés que dinamitzi i promocioni l'espai, on la població pugui gaudir de les activitats que es duguin a terme al complex industrial i la vila recordi -o bé conegui- el llegat que la Burés va deixar a Anglès.

Pretén ser una jornada que permeti reflexionar sobre el passat, el present i el futur de l'espai i serveixi per reivindicar-lo com una zona cultural i turística del poble. «L'objectiu és mostrar a la població el que va aportar la Burés a Anglès, explicar als assistents que estem davant d'un patrimoni industrial que forma part de la memòria col·lectiva, mostrar als nouvinguts i als més petits la història de fàbrica i fer partícips els ciutadans de la decisió del futur de les naus», explica Riera.

Actualment, una part de l'antiga fàbrica tèxtil de la Burés està destinada a l'oferta d'equipaments comunitaris i serveis tècnics, amb propietat municipal, on s'hi fa teatre, sopars populars, concerts, exposicions i també hi ha una sala de ball per la gent gran.

El projecte Viu la Burés vol donar encara més vida a l'antiga fàbrica, a la vegada que també es busca donar a conèixer la seva historia. Actualment s'està perfilant les activitats que es farien durant la jornada cultural. Tot i això, es pretén fer tallers pels més grans i pels més petits, debats, gastronomia, exposicions, balls i concerts nocturns.

Totes aquestes activitats tindran un fil en comú: la recuperació i difusió del patrimoni industrial a partir de la Burés. I es farà de diferents maneres, com per exemple, transportant-nos a la vida dels obrers o a la manera en com funcionaven els telers antics. Tanmateix, també es vol programar diferents activitats per mostrar l'espai com una zona cultural i turística, amb música i balls contemporanis.

Oferint, d'aquesta manera, una nova idea de reconversió de la nau. Diferents entitats i associacions del poble d'Anglès ja han mostrat el seu interès i ganes en participar en aquesta jornada cultural a l'antiga fàbrica de la Burés cantant, ballant i fent màgia.

«L'important és que s'aprofiti un espai com és el de la Burés i sobretot que es promocioni a tota la població i tingui una agenda cultrual on la gent sapiga totes les activitats que ja es fan a la Burés», apunta Riera. Al projecte també s'hi ha sumat l'Ariadna Serrano, estudiant de l'últim curs d'Arquitectura que està dedicant el seu projecte de final de carrera a la Burés.