El part prematur, la principal causa de mort perinatal -tant de mares com de nadons-, es podria evitar gràcies al descobriment realitzat per científics nord-americans que publica aquesta setmana la revista científica Science Transnational Medicine. Una investigació de la Universitat de Stanford i la Universitat de Nevada conclou amb la localització de l'element que provoca les contraccions en la dona, el que permet el disseny d'un inhibidor que les interrompi i posposi el part.

La importància d'aquest avenç científic és que en l'actualitat no existeix una estratègia específica per prevenir o tractar els parts prematurs, que cada any ocasionen la mort o deixen amb greus minusvalideses a nombrosos nounats.

El desencadenant del part és un canal de calci, és a dir, una proteïna que s'assembla a un porus, que es troba a la membrana de les cèl·lules i controla el flux de calci cap a l'interior cel·lular. El descobriment d'aquest canal de calci en les cèl·lules musculars de la paret uterina com el culpable de l'activació de les contraccions, ofereix als metges el blanc apropiat per dirigir un inhibidor i bloquejar-les.