30 de desembre de 2015
30.12.2015

Els catalans menjaran més de 880.000 tortells de Reis artesanals

El Gremi recorda que el tortell artesà de pastisseria està acabat de fer i no porta conservants, colorants ni altres components artificials

30.12.2015 | 07:05

Aproximadament uns 880.000 tortells de Reis artesanals es menjaran els catalans. Aquesta és la previsió de vendes del Gremi de Pastisseria de Barcelona, que reflecteixen un creixement de prop del 3%.Les raons d'aquest increment, que ja s'ha anat produint de forma lenta els darrers anys, és la certa recuperació econòmica i la revalorització del que és artesanal.
Segons el president del Gremi, el pastisser de Castellterçol Elies Miró, «cada cop som més conscients que som el que mengem, i que un tortell que porta una setmana al lineal d'un supermercat o franquícia ha de portar sí o sí gran quantitat de conservants artificials», va explicar. «El tortell artesanal és de curta durada, es deteriora fins i tot abans que altres productes de pastisseria. Per això el fem la Nit de Reis, tal i com es feia abans, amb hores d'elaboració i fermentació, i sense afegir conservants ni colorants artificials», va afegir.El Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que cada família catalana es gastarà entre 19 i 36 € en el tortell artesà, segons la mida.

Els secrets d'un tortell
El tortell artesà és una pasta de brioix farcida de massapà, fruita confitada i sucre. També se'n poden trobar amb altres farciments com nata, crema o trufa, cada cop més acceptades. El tortell de Reis commemora la festivitat catòlica de l'arribada dels Reis d'Orient, però es creu que té arrels paganes: la celebració de les festes d'hivern que ja feien els romans i on se servien tortells amb figues, dàtils i mel.
Antigament, trobar la fava en el tortell era una bona notícia i et convertia en el «Rei de la Fava». Significava que qui la trobava podria anar a la representació de l'adoració al nen Jesús a l'església en representació de la família, considerat un privilegi. Avui, qui troba la fava paga el tortell, mentre que qui troba la sorpresa (habitualment una figureta de rei) és coronat rei.
Escollir una persona a través d'una fava en un pastís és un costum antic, segons Joan Amades. El rei de les saturnals romanes i d'algunes festes gregues s'elegia pel mateix sistema.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona