Els últims llibres de Javier Cercas, Vargas Llosa, John Banville, Andrea Camilleri, Jonas Jonasson, Julia Navarro, relats inèdits de Truman Capote i novel·les pòstumes de Jorge Semprún i Rafael Chirbes destaquen entre les novetats editorials que arribaran el primer semestre del 2016.

La narrativa espanyola comptarà amb el llibre El punto ciego. Las conferencias Weidenfeld 2015 (Literatura Random House), de Cercas, en el qual reflexiona sobre el sentit actual de la novel·la i del novel·lista.

Cercas parteix aquí de les conferències pronunciades durant l'estada que ha fet aquest 2015 a la Universitat d'Oxford, on va ocupar la càtedra Weidenfeld de Literatura Europea Comparada, honor en el qual l'havien precedit figures com George Steiner, Mario Vargas Llosa o Umberto Eco.

L'autor vol aconseguir amb aquest assaig una coherència estructural i estilística pròpia d'una novel·la.

En primer lloc, Cercas formula una original teoria de la novel·la sorgida de la seva pròpia experiència d'escriptor i de la relectura d'algunes obres fonamentals des del Quixot cap ençà.

En segon lloc, defineix els trets i reivindica la novel·la del segle XXI, que són alguns trets de la millor novel·la de sempre, com la ironia i l'ambigüitat, el deure d'innovació i les intricades relacions entre el món fictici i el real.

En tercer lloc reflexiona sobre el sentit actual de la novel·la i de la incerta i desprestigiada figura de l'intel·lectual.

El resultat és un llibre que aposta per la superació de la postmodernitat per la via de reclamar de nou per a la narrativa la radicalitat i l'ambició de la gran literatura.

Amazon anuncia al seu web el llançament de la versió espanyola per al dia 11 de febrer en edició digital.