La clau de girar el taller (Satélite K), d'Adrià Puntí, és el millor disc de l'any, segons els Premis Enderrock de la crítica. L'àlbum, amb 13 cançons, va significar per a Puntí el trencament d'un silenci de 10 anys sense editar discos.

La inspiració del títol prové del pare del cantant i del seu taller. Fa temps s'acostumava a fer bromes als aprenents enviant-los a buscar la clau de girar el taller i es tractava de la peça que pesava més i no tenia cap mena d'utilitat. L'artista va pensar que després de 10 anys sense gravar, el títol era escaient.

El disc es va presentar la passada tardor a l'Auditori de Girona amb un concert memorable del cantant saltenc de tres hores de repàs a la seva trajectòria. Paral·lelament a La clau de girar el taller, Adrià Puntí ha publicat L'enclusa i el cop de mall, un segon disc que a més de música té poesia, dibuixos i fotografia.

Altres guardonats

Els guardons dels premis Enderrock també han distingit Obeses com el millor artista de l'any en reconeixement a una trajectòria creixent que ha culminat amb Monstres i princeses (Música Global).

Els guanyadors del concurs Sona9 2014, Trau, han rebut el premi al grup revelació del 2015 pel seu debut Déu vos guard (Discmedi), Xarim Aresté el de millor disc de cançó de pop-rock per La Rosada (BankRobber), Ferran Palau al millor disc de cançó per Santa ferida (Halley Records) i Pau Figueres el premi al millor artista de folk amb Pau Figueres (Whatabout Music).

Els Pets s'han fet amb el Premi Enderrock a la trajectòria pel seu 30è aniversari dalt dels escenaris.

Núria Graham ha estat guardonada amb el premi al millor disc català en altres llengües per Bird Eyes (El Segell del Primavera), mentre que el millor disc de clàssica ha estat, segons els Premis Enderrock de la crítica, per La viola d'or (Discmedi, 2015).

Finalment, Gabriel Amargant ha estat reconegut amb el guardó de millor disc de jazz de l'any per a And Now for Something Completely Different (Fresh Sound, 2015).