El Terracotta Museu de terrissa i ceràmica industrial va obrir portes ahir a la Bisbal d'Empordà en un edifici de 3.000 metres quadrats a cobert més 3.000 metres quadrats d'espais exteriors, a les instal·lacions d'una antiga fàbrica de revestiments ceràmics.

El director del museu, Xavier Rocas, va expressar la seva satisfacció per poder tenir en marxa un equipament municipal que «aspira a esdevenir el museu nacional de la ceràmica a Catalunya», si bé aquesta categoria està condicionada per les limitacions pressupostàries del present.

Més de dues-centes persones van visitar durant la jornada d'ahir les exposicions d'un fons de més de sis mil peces entre objectes ceràmics, eines i estris relacionats amb la seva fabricació, la majoria dels quals han estat donats pels fabricants bisbalencs. També forma part del fons una important col·lecció de ceràmica cedida per la Generalitat formada per més de dos mil atuells d'arreu de la península Ibèrica i les illes, fet que dóna sentit a les aspiracions «nacionals» del centre. Per les seves característiques, el centre hauria d'adscriure's al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

El Museu va ser inaugurat per iniciativa municipal l'any 1991. El que aleshores era una sala va ampliar-se el 1998 gràcies a una primera reforma de l'edifici. Els darrers cinc anys, però, el museu ha estat tancat. Ara el centre ha reobert per complir així amb els requisits d'una subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) amb la qual s'ha pogut costejar una part important de la darrera fase d'obres.

La inauguració definitiva, ja amb els espais exteriors incorporats a la visita, està prevista per a l'estiu vinent.

Xavier Rocas ha explicat que el museu està destinat a convertir-se en un nou pol cultural a l'Empordà. A més d'exposicions, podrà acollir concerts de música i altres activitats, com per exemple un rellançament de la fira sobre artesania i ceràmica. El museu cobra 4 euros per entrar a una exposició que també mostra materials com ara els fangs utilitzats en l'elaboració de la terrissa i la ceràmica, de manera que es vincula una activitat a un paisatge.

La Bisbal, municipi que manté la producció de terrissa i ceràmica com una de les seves primeres activitats econòmiques, busca projectar-se com un centre de conservació i difusió del patrimoni científic, tècnic i industrial de la ceràmica.