El Rey de La Habana i Anacleto: Agente secreto amb 12 nominacions cadascuna i Truman amb 11 parteixen com a favorites pels VIII Premis Gaudí en una gala que tindrà lloc el 31 de gener de 2016 a l'Auditori Fòrum-CCIB.

El Rey de La Habana està nominada entre d'altres com a millor pel·lícula en llengua no catalana i millor direcció i guió per Agustí Villaronga; Anacleto: Agente secreto està nominada, entre les seves 12 nominacions, a millor pel·lícula en llengua no catalana i millor direcció de producció, i Truman aspira a l'estatueta per millor film en llengua no catalana, millor direcció per Cesc Gay i millor guió per Gay i Tomàs Aragay.

Barcelona nit d'hivern aspira a aconseguir set estatuetes, entre les quals millor pel·lícula, millor direcció per Dani de la Orden i millor guió per Eduard Sola, Daniel González i Eric Navarro.

La lectura pública dels nominats als VIII Premis Gaudí a l'Auditori de la Pedrera es va dur a terme ahir. Àgata Rocai Miki Esparbé van ser els encarregats d'anunciar els nominats.

Aspiren a aconseguir el guardó a millor pel·lícula Barcelona, nit d'hivern de Dani de la Orden; El camí més llarg per tornar a casa dirigida per Sergi Pérez; L'adopció de Daniela Fejerman, i Un dia perfecte per volar de Marc Recha.

Mentre, a l'apartat de millor pel·lícula en llengua no catalana els nominats són: Anacleto: Agente secreto de Javier Ruiz Caldera; El Rey de La Habana d'Agustí Villaronga; La Novia de Paula Ortiz, i Truman de Cesc Gay.

Pel que fa millor direcció, els nominats són Villaronga per El Rey de La Habana; Gay per Truman; De la Orden per Barcelona, nit d'hivern i Pérez per El camí més llarg per tornar a casa. Respecte les nominades a millor guió els nominats són: Villaronga; Cesc Gay i Tomàs Aragay per Truman; Eduard Sola, Daniel González i Eric Navarro per Barcelona, nit d'hivern, i Sergi Pérez, Eric Navarro i Roger Padilla per El camí més llarg per tornar a casa.

A millor protagonista femenina hi aspiren Inma Cuesta pel seu paper a La Novia; Laia Costa per Victoria; Natalia de Molina per Techo y comida i Nora Navas per L'adopció.

Pel que fa el millor protagonista masculí: Borja Espinosa per El camí més llarg per tornar a casa; Francesc Garrido per L'adopció; Ricardo Darín per Truman i Sergi López per Un dia perfecte per volar.

Després de conèixer les nominacions, De la Orden va mostrar la seva satisfacció per haver aconseguit set nominacions per Barcelona, nit d'hivern. «Per mi el premi ja va ser que la pel·lícula connectés amb el públic i això em reafirma que dins del món acadèmic una comèdia romàntica té possibilitats dins dels premis», va assenyalar.

Josep Amorós ha estat nominat a les categories de millor producció per El Rey de La Habana i per Anacleto. «Estem súper contents perquè han estat 12 i 12», va remarcar Amorós. «El que m'encanta és que són films molt diferents El Rey de la Habana i Anacleto i m'agrada que els acadèmics valorin tot tipus de cinema», va apuntar.

«Una collita esplèndida»

Per la seva part, la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, va manifestar que «ha estat un any d'una collita esplèndida». Va remarcar que hi ha hagut films catalans en els deu primers llocs de recaptació durant setmanes i també en va subratllar la diversitat de generes de les pel·lícules. En aquest context, va afirmar que «s'està sortint de la travessia del desert d'aquests anys que han estat molt durs», i va afegir que cada vegada «es nota més la professionalitat dels gats vells».