Tots els qui en van poder gaudir recordaran encara l'actuació que Natalie Cole va oferir a Sant Feliu de Guíxols, el 17 de juliol de 2010 en el concert inaugural de la 48a edició del Festival de la Porta Ferrada. La cantant nord-americana de jazz, soul i rhythm and blues, que va morir dijous passat als 65 anys a conseqüència d'una insuficiència cardíaca, va visitar la Costa Brava un any després d'haver superat amb èxit el trasplantament de ronyó, al qual es va sotmetre després que el 2008 li haguessin diagnosticat hepatitis C.

Encara que, segons van explicar fonts properes, havia quedat molt debilitada després de l'operació, en la seva visita a Sant Feliu de Guíxols, la filla del cèlebre cantant i pianista Nat King Cole, va deixar petjada exhibint tota la seva força vocal, i reivindicant el títol de "diva del soul". En una edició del festival que comptava en el seu cartell amb altres noms destacats, com Patti Smith, Estrella Morente, Pat Metheny, Joaquín Sabina, Mariza o Kris Kristofferson, Natalie Cole va ser l'encarregada d'oferir un concert inaugural centrat en el seu treball Still unforgettable (2008).

El públic que aquella nit va omplir l'escenari de l'Espai Port de la localitat baixempordanesa, va poder gaudir d'una actuació vibrant en la qual la nord-americana va desplegar tota la seva energia vocal, per interpretar un ampli i variat repertori, tot repassant peces pertanyents a les múltiples etapes que van marcar la seva trajectòria artística. Cole no es va oblidar tampoc dels seus temes més emblemàtics, ni del seu llegendari pare, i va cloure la vetllada amb una sensual versió del clàssic Bésame mucho.

Els problemes de salut que arrossegava, per les complicacions derivades de l'hepatitis C, van obligar Natalie Cole a cancel·lar el concert que l'estiu de 2013 havia d'oferir en el Festival de Pedralbes de Barcelona. Des d'aquell moment, les seves aparicions en públic es van anar reduint fins que dijous va saltar la fatídica noticia, que tancava una setmana tràgica per la música, en la qual també van morir Lemmy, cantant de la banda britànica de hard-rock Motörhead i el bateria de la mítica formació d'ska The Specials, John Bradbury. Cole s'havia vist obligada a cancel·lar diversos concerts en els últims tres mesos per problemes de salut i va ser ingressada en un centre hospitalari de Los Angeles pocs dies abans de morir.

Un entorn molt musical

Nascuda el 1950, un any abans que el seu pare es consagrés com un dels grans del jazz amb la publicació del celebrat Unforgettable, Natalie Cole va créixer en una casa on la música sonava per tots els racons. Amb un pare al cim, la mare, Maria Hawkins Cole, cantava amb Duke Ellington. Per la seva casa de Los Angeles hi van passar Peggy Lee, Ella Fitzgerald o Louis Armstrong, entre molts d'altres.

La mort del seu pare, quan ella tot just comptava amb 15 anys, va suposar un cop molt dur, del qual va tardar a recuperar-se. Amb només 25 anys li va arribar el seu primer gran èxit amb el single This Will Be (An Everlasting Love), que el 1975 va ser èxit de vendes, li va procurar dos Grammy i la va convertir en referent del R & B.

El llegat del seu pare el va reviure el 1991 amb l'àlbum de versions Unforgettable ... With Love, que es va consagrar amb sis premis Grammy i va vendre més de 14 milions de còpies a tot el món. Aquell èxit la va redimir d'una joventut marcada per l'addicció a l'heroïna fins als anys vuitanta, de la qual es va recuperar, però que li va deixar seqüeles en la seva salut, que finalment li van provocar la mort.