L'Amèrica puixant però també classista de la primera meitat del segle XX va quedar commocionada en descobrir com la misèria havia colpit dramàticament també la població blanca. A la presa de consciència hi va tenir un paper capdal la Farm Security Administration (FSA), una organització creada pel president Roosevelt per intentar paliar els efectes devastadors que la crisi del 1929 havia tingut en les àrees rurals deprimides, a l'anomenada Amèrica profunda. Roosevelt va patrocinar una campanya fotogràfica federal per difondre imatges de les conseqüències de la Gran Depressió econòmica i demanar ajuda oficial per a grangers i agricultors. Es va donar llibertat creativa total a fotògrafs com Walker Evans, Dorothea Lange, Theodor Jung, Edwin Rosskam, Louise Rosskam, Ben Shahn o John Collier.

Algunes d'aquelles impactants imatges es poden visitar des d'avui i fins el 26 de febrer a l'exposició Lladres d'ànimes a la Casa de Cultura Les Bernardes de Salt. La mostra també inclou altres temàtiques, com ara els cèlebres nu infantils de Neil Weston, a més de retrats de Picasso o Miró.

Es tracta en tots els casos de còpies originals seriades que tenen un considerable valor en el mercat i que formen part de la col·lecció del metge Santi Formiguera, germà del malaguanyat fotògraf, teòric i crític Pere Formiguera, que va tenir un paper d'assessor en el procés d'adquisició de les imatges.

Els negatius d'aquestes imatges són propietat de la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, que permet disposar-ne sota llicència de Creative Commons.

Amb direcció de Robert Fàbregas, i un equip integrat també per Martí Artalejo i Eudald Camps, la Casa de Cultura les Bernardes ha aconseguit una selecció de les millors imatges de la col·lecció Formiguera, que aquests dies s'exhibeixen per mostrar com «els rostres i els cossos sempre remeten a una dimensió humana que és l'epicentre de tota l'activitat fotogràfica», en paraules d'Eudald Camps.

L'escriptora Maria Mercè Roca, responsable de Cultura del Consell Comarcal del Gironès, institució responsable de Les Bernardes, va assegurar en la presentació a la premsa que «la gent no es pot perdre aquesta exposició única i magnífica. Crec que mereixeria durat més d'un mes, però per manca de pressupost no podem pagar durant més temps les cares assegurances de les fotos».