El pròxim 6 de febrer, el cinema Truffaut de Girona acollirà l'estrena del documental Palabras de mamita, guanyador del II Concurs d'Autobiografies lingüístiques 2015. Es tracta del primer documental que realitzen Natàlia Carbonell, Carla Ferrerós, Robert Molina i Míriam Seguí. En ell s'hi relata la biografia de Joana Colom, una mestre nascuda a Garrigàs ?l'any 1899, en el si d'una família camperola d'origen barceloní que havia perdut part del patrimoni però que havia mantingut els costums de la burgesia.

El documental, que es podrà veure gratuïtament al Truffaut, arrenca amb la pròpia veu de Joana Colom enregistrada en una cinta de caset. Una veu carregada de vivències i experiències acumulades al llarg d'una "vida molt interessant". Colom fou una mestra republicana d'idees comunistes que es va exiliar a Rússia amb la seva filla després de la Guerra Civil.

El relat d'aquesta mestra va arribar a les mans d'una de les realitzadores del documental, Carla Ferrerós, parenta llunyana de Joana Colom. "Fa temps que coneixem la història i que tenim la memòria de Colom enregistrada en set cintes de casset. Havíem tret un parell d'articles sobre el tema i vam decidir, finalment, fer un documental en conèixer el Concurs d'Autobiografies Lingüístiques", explica una de les realitzadores del documental, Natàlia Carbonell.

A través de la vida de Colom i amb entrevistes a diferents catedràtics, el documental aborda el trencament d'una societat que vivia i jugava en català i en canvi estudiava a l'escola en castellà. "L'escola era l'únic moment en el poble de Garrigàs en què es parlava en castellà", explica al documental Joan Ferrerós Serra, catedràtic de literatura catalana i familiar de Joana Colom.

L'any 1914 la Joana va sortir per primer cop del seu poble natal amb la seva cosina Montserrat i va ser enviada a l'Escuela Normal de Maestras de Girona. Influenciada per les idees de les seves professores i del seu marit, un militar comunista valencià, va començar a fer política lligada als cercles comunistes. "Va ser una dona que va marxar del seu poble, Garrigàs, va exercir de professora durant la República i també durant la guerra, fins a acabar exiliada a Rússia" explica Natàlia Carbonell. Quan es va instal·lar a Rússia, Colom va decidir optar per parlar en castellà amb la seva filla, encara que la seva llengua materna sempre va ser el català.

El pròxim 6 de febrer, a les 12 del migdia, al Cinema Truffaut es durà a terme la presentació del documental a càrrec del Dr. Narcís Iglesias (UdG) i la Dra. Carme Junyent (UB), i comptarà amb la presència dels autors.