El Festival de teatre i arts escèniques Temporada Alta de Girona, una referència del sector a Europa, celebrarà del 29 de gener al 18 de febrer la seva quarta edició llatinoamericana, en la qual presentarà tres muntatges espanyols, a més d'un curtmetratge i un nou torneig de dramatúrgia.

Segons ha informat l'organització, les tres propostes amb les quals aquesta cita desembarcarà a Buenos Aires, Montevideo i la nova seu de Lima, que aquest any s'incorpora, són Informe para una academia" d'Iván Benet, "El vacío del otro" de Baró d'Evel i "Mi gran obra (un proyecto ambicioso)" de David Espinosa.

El primer d'aquests espectacles es va estrenar en el Temporada Alta de Girona el 2013 i va rebre el Premi de la Crítica catalana, mentre que el segon és la preestrena del nou muntatge de dansa i circ de la companyia de Camille Decourtye i Blaï Mateu i el tercer acaba de representar-se en la Tate Modern de Londres.

Aquestes tres obres recorreran els escenaris de Timbre4 a Buenos Aires, Sala Verdi i Centre Cultural d'Espanya a Montevideo i, per primera vegada, l'Aliança Francesa de Lima.

A les tres ciutats es projectarà a més el curtmetratge "The missing part", dirigit i protagonitzat per Baró d'Evel, que és el primer capítol del projecte "The One Project", impulsat pel Temporada Alta, el centre Arts Santa Mònica de Barcelona i la productora Nanouk Films per unir cinema i arts escèniques.

El Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, una competició entre autors espanyols i llatinoamericans, enfrontarà aquest any a Buenos Aires els catalans Clàudia Cedó i Ramon Madaula, guanyadora i finalista de l'última edició europea del festival, amb els argentins Leandro Airaldo i Patricia Suárez, que han estat seleccionats per Mauricio Kartun.

A més, la programació es complementarà per primera vegada amb espectacles de cinc països convidats: Mèxic, Xile, l'Uruguai, Perú i l'Argentina.

L'obra "Está escrita en sus campos", de la companyia mexicana Lagartijas tiradas al sol, es podrà veure a les tres seus, mentre que una altra proposta del mateix país, " A lo mejor te encuentro", de Vaso Teatrp, es posarà en escena a Timbre4.

Aquesta mateixa sala acollirà també "Groenlàndia" i "Ye Katherina", dels xilens de La máquina del arte i The Naidens Compañy, respectivament, a més de "Lo que los otros piensen", de l'uruguaià Domingo Milesi, i "Quien lo probó lo sabe", dels argentins Los del verso.

A Lima es programarà l'espectacle "Los regalos. Una historia de hombres de Familia", del peruà Fernando Castro, per completar les 49 funcions previstes entre produccions espanyoles i llatinoamericanes, que s'acompanyaran de xerrades i activitats paral·leles.

Aquest festival compta amb el suport principal d'Acció Cultural Espanyola, la Xarxa de Centres Culturals d'Espanya (Cooperació Espanyola) i l'Institut Ramon Llull.

Un total de disset espectacles espanyols s'han pogut veure els últims tres anys als escenaris llatinoamericans gràcies a aquesta iniciativa, que ha reunit en aquest temps prop de 8.200 espectadors.

La passada edició, celebrada a Buenos Aires i Montevideo, va aconseguir una assistència de gairebé quatre mil persones que van anar a les 34 funcions programades amb una ocupació pròxima al 90%.

Aquesta versió llatinoamericana del Temporada Alta va arrencar el 2013 a la sala Timbre4, que dirigeix Claudio Tolcachir, amb quatre propostes i, ara, s'ha convertit en un destacat esdeveniment teatral de l'estiu a l'Argentina, a l'hora que s'ha estès a l'Uruguai i Perú.

A Girona, el festival s'ha convertit en referència europea i, l'any passat, va programar 108 espectacles, 40 dels quals internacionals, amb 36 estrenes absolutes i una ocupació pròxima al 92%.