La Fundació Lluís Coromina de inaugurarà avui (20h) la instal·lació sonora Equilibris precaris dels CaboSanRoque al Puntal-Laboratori de les Arts de Banyoles, on es podrà visitar del 23 de gener al 5 de febrer.

CaboSanRoque va néixer el 2001 com a col·lectiu musical, manllevant el nom d'un vell transatlàntic. Actualment està integrat per Laia Torrents (Barcelona, 1976), enginyera industrial, i Roger Aixut (Barcelona, 1975), arquitecte, que van deixar la indústria per dedicar-se plenament a CaboSanRoque.

A cavall entre grup de rock experimental, artistes plàstics i performers, CaboSanRoque desborden les categories gràcies als seus artefactes, màquines musicals i instruments que fan soroll.

En catorze anys d'existència, CaboSanRoque han generat una població heteròclita de màquines musicals que viatgen d'una escena a l'altra i han col·laborat amb grans noms de l'escena musical, popular i experimental, i de les arts escèniques i plàstiques.

Després de presentar la seva exposició antològica La cobla «patafísica», a principis de 2015 al centre Arts Santa Mònica de Barcelona, la Fundació Lluís Coromina ofereix a CaboSanRoque l'espai al Puntal d'Arts de Banyoles per tal que la seva col·lecció de collages mecànics-sonors pugui continuar creixent. Com a celebració de l'inici d'aquesta col·laboració, CaboSanRoque presenta a Banyoles la instal·lació sonora Equilibris precaris.

Segons aquests dos artistes, en totes les seves obres és necessari un equilibri, «moltes vegades preciós i precari». Una fràgil estabilitat que premet l'aparició d'un fenomen excepcional, «l'excepcionalitat del so únic que té el seu origen en la metafísica de l'objecte, en la singularitat de la seva vida passada».

CaboSanRoque camina en un sistema de forces comprès entre diferents disciplines com l'art sonor, la música, les arts plàstiques, les arts escèniques o la performance.

Equilibris precaris és una instal·lació sonora que reorganitza la majoria dels collages mecànics-sonors d'objectes creats per CaboSanRoque en els darrers 15 anys i la seva extensa col·lecció personal de fetitxes per construir un paisatge laberíntic de tòtems i fites topogràfiques, acumulacions d'objectes personals i creacions mecàniques.