Un equip d'investigadors del CSIC al Centre d'Investigació en Agrigenòmica (CRAG) de Barcelona han descobert que els tomàquets reciclen mecanismes moleculars de resposta a la llum per regular la maduració del fruit i amb això adquireixen el color vermell. Segons va informar ahir el CSIC, els carotenoides són un grup de pigments essencials per a la vida de les plantes, ja que són els que les protegeixen de l'excés de sol i són precursors de la síntesi d'hormones.

També tenen el seu paper en la maduració dels fruits: el fruit passa de tenir un color verd quan està immadur a adquirir un color taronja o vermell quan està madur, gràcies al fet que acumula carotenoides com el betacarotè (precursor de la vitamina A) i el licopè (un potent anticancerigen). Estudis anteriors amb la planta Arabidopsis havien demostrat que la síntesi de carotenoides està regulada pels fitocroms, uns receptors de llum a les fulles que permeten a les plantes detectar el tipus de llum rebuda i tenir informació de l'entorn.

Detector de llum

El fitocrom detecta a quina zona de l'espectre es troba la llum rebuda: pot diferenciar si es tracta de vermell (que indica que està rebent llum directa del sol) o vermell llunyà (que indica que està en semiombra, envoltat d'altres plantes, així la clorofil·la absorbeix la radiació del vermell). Amb aquests senyals, la planta pot "veure" el seu entorn, adaptar el desenvolupament a la llum rebuda i créixer "fugint" de l'ombra.

Fins ara es desconeixia si aquests mecanismes actuaven també en fruits, segons ha publicat a The Plant Journal l'equip dirigit per Manuel-Rodríguez Concepción, investigador del CSIC al CRAG, amb la col·laboració de l'Institut Català de Ciències Fotòniques (ICFO).