07 de febrer de 2016
07.02.2016

Orensanz destapa la història del fugitiu nazi que es va ocultar en un poble del Priorat

09.02.2016 | 07:12

A finals dels anys 50 es va instal·lar a Siurana, un petit poble del Priorat, una parella belga: Jan Buyse i Anita Salden. Ell era un reconegut alpinista i, de fet, va ser el coordinador de la llista oficial dels cims de 3.000 metres dels Pirineus. Malgrat això, amagava un passat que va començar a circular en forma de llegenda.
La història del nazi fugitiu que vivia a la localitat ha arribat fins a l'actualitat i va picar la curiositat, ja fa quatre anys, del periodista i escriptor Toni Orensanz (Falset, 1970). "M'atreia trobar notícia de l'horror europeu en un lloc petitet, bonic i paradisíac", explica l'autor, i "la notícia de l'horror es confirma: aquest senyor, realment, va ser un nazi", conclou. Tot plegat, ho recull en el seu darrer llibre, El nazi de Siurana (Ara Llibres).
Segons Orensanz és "una recerca històrico-periodística a partir del que era una llegenda popular". L'escriptor exposa que tot comença "gairebé per casualitat", acompanyant una amiga a entrevistar la vídua de Buyse per parlar de muntanyisme. A partir d'aquí lliga caps i entén que "la velleta belga" era la vídua del senyor que havia viscut al que a Siurana anomenen "el xalet del belga", en realitat, un nazi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona