La coproducció catalana Atrapa la bandera, la nova proposta d'Enrique Gato produïda pel gironí Edmon Roch, es va endur dissabte el Goya a la millor pel·lícula d'animació. Els creadors de l'exitosa cinta Les aventures de Tadeu Jones van repetir als Goya l'èxit obtingut als Premis Gaudí d'enguany, també amb el guardó a millor pel·lícula d'animació.

Atrapa la bandera narra la història d'un milionari boig de Texas, Richard Carson, decidit a esborrar de la història la gesta dels astronautes de l'Apolo XI i els seus famosos primers passos per la Lluna. Carson vol colonitzar-la, així com explotar-ne recursos naturals. L'únic, però, que pot parar-li els peus és un simpàtic nen de 12 anys, Mike Goldwing, amb l'ajuda del seu avi, un astronauta veterà, la seva parella Amy i un camaleó robotitzat.

El productor de la pel·lícula d'animació Atrapa la bandera, així com de Les aventures de Tadeu Jones, el gironí Edmon Roch, va assegurar que fer una pel·lícula d'animació d'aquest tipus és "un repte molt gran" i que ha estat un projecte de més de quatre anys de durada. "Tenim un lema que diu que el fracàs no és una opció i d'aquesta manera hem anat superant tots els obstacles fins avui".

Per la seva banda, el també productor de la cinta d'animació guanyadora del Goya, Jordi Gasull, va assenyalar que "el més important de la pel·lícula és que s'està estrenant a tot arreu". "El gran premi és que agrada el públic perquè a Israel fa més de 9 setmanes que ocupa els primers llocs, a Anglaterra s'ha estrenat molt bé i aquest cap de setmana s'ha estrenat a l'Amèrica Llatina", va exclamar.

Finalment, Edmon Roch va afegir que portar una pel·lícula d'animació a més de 30 països és "un rècord absolut" i que l'equip està molt satisfet perquè és una pel·lícula feta a Catalunya que ha travessat moltes fronteres.

Produïda per Telecinco Cinema i Telefónica Studios ha estat distribuïda per Paramount Pictures a nivell mundial, la qual cosa la converteix en la primera pel·lícula de la història del cinema espanyol que és distribuïda mundialment per un estudi de Hollywood.

Èxit de taquilla

El director de la pel·lícula, Enrique Gato -encarregat de recollir el guardó-, va apuntar que "l'animació espanyola és molt solvent".

Atrapa la bandera, va ser la segona pel·lícula espanyola més vista de l'any passat, només per darrere d'Ocho apellidos catalanes. L'animació va tenir prop de dos milions d'espectadors i va tancar l'exercici de 2015 amb una taquilla d'11.095.946 euros.

El film competia als Goya amb Menovell, d'Ernesto Padró Blanco i Bruno López Louro; Noche ¿de paz? - Holy Night!, de Juan Galiñanes, i la coproducció russa-basca Yoko i els seus amics, de Juanjo Elordi i Rishat Glimetdinov.

És la quarta nominació de Gato i el quart Goya, després dels dos aconseguits pels curtmetratges Tadeu Jones, el 2006, i Tadeu Jones i el soterrani maleït, el 2007, i el tercer, pel seu primer llargmetratge, Les aventures de Tadeu Jones, que va aconseguir la fita de ser la primera cinta d'animació que premiava el seu director com a millor director novell.