Una bicicleta que ajuda a espellofar el blat de moro, un ordinador posat dins de barrils de cru, una ampolla de plàstic que a través d'un forat al sostre projecta la llum del sol i il·lumina una habitació o una bomba d'aigua feta de canyes de bambú. Són invents que als països desenvolupats, immersos en les novetats tecnològiques, passen desapercebuts. Però que al llarg de les darreres dècades han ajudat a canviar la vida de milions de persones al tercer món. Ara, el CaixaForum Girona aplega en una exposició catorze d'aquests prototipus, que han permès cobrir necessitats bàsiques (d'alimentació, de salut) a zones empobrides de l'Àsia, l'Àfrica i l'Amèrica Llatina. Cadascun té una història al darrere, marcada per la solidaritat i la voluntat d'ajudar aquells qui es veuen forçats a viure amb menys de 8 dòlars al dia.

L'exposició 'Invents. Idees que canvien vides' lliga solidaritat i creativitat al servei dels més necessitats. Al món hi viuen més de 7.000 milions de persones i la majoria dels esforços de les empreses se centren en treure invents exclusius -a vegades, fins i tot superflus- dirigits al 10% de la població. Ara, però, la mostra del CaixaForum dóna veu a totes aquelles idees que, amb pocs recursos, han permès canviar la vida de milions de persones que viuen al tercer món.

Aquí, l'objectiu que ha guiat enginyers, estudiants i cooperants no és cap altre que cobrir les necessitats bàsiques dels més necessitats (l'accés a l'aigua, a l'energia o a la salut, entre d'altres). En total, fins a 4.000 milions de persones que es veuen obligats a viure amb menys de 8 dòlars al dia.

La mostra que ara es pot veure a Girona aplega fins a catorze prototipus, que al llarg de les últimes quatre dècades s'han estès a països de l'Àfrica, l'Àsia i l'Amèrica Llatina. Cadascun d'ells té una història al darrere, guiada per la necessitat de donar una solució, econòmica i senzilla, a una problemàtica que dia rere dia patien poblacions i regions senceres de les zones més empobrides del globus.

"La creativitat i la solidaritat ens demostren que hi ha possibilitats de canvi", explica el comissari de l'exposició, José María Medina. "Tots ells són invents que han fet arrels a cadascuna de les realitats i que han sorgit a partit d'una relació molt estreta amb el context que els envolta, ple de limitacions", hi afegeix.

Bambú, bicicletes i ampolles de plàstic

Per entendre l'abast de cada invent, els plafons explicatius que els acompanyen posen realitats al darrere de cada idea. A l'Àsia, una senzilla bomba d'aigua feta de canyes de bambú, per exemple, ha ajudat a canviar la vida de prop de 800 milions de persones que viuen de conrear petites parcel·les. Costa tan sols 20 euros, pot arribar a extreure aigua a una profunditat de fins a 7 metres i és extremadament útil a països com l'Índia o Bangla Desh durant les èpoques de sequera.

A l'Àfrica, dos recipients de terrissa, separats entre ells per sorra humida, han permès allargar considerablement la conservació dels aliments a les zones desèrtiques. "Aquesta nevera del desert, per exemple, permet mantenir frescos els tomàquets fins a tres setmanes; abans, es feien malbé en tan sols sis dies", concreta el comissari de la mostra.

Una ampolla de plàstic que aprofita la llum solar per il·luminar una habitació a través d'un forat al sostre, una bicicleta que a l'Amèrica Llatina permet espellofar blat de moro o rentar la roba aprofitant el pedaleig o una incubadora portàtil per a nadons que funciona amb pastilles de cera que s'escalfen són altres dels invents que es poden veure a la mostra.

Entre els catorze prototipus, a més, també n'hi ha un que ha permès apropar les noves tecnologies a les zones més empobrides d'Uganda. Consta de dos ordinadors portàtils, posats dins dos bidons de petroli soldats entre si i que s'alimenten amb un panell solar. "Els ordinadors tenen nombrosa informació a l'interior, contenen enciclopèdies senceres entre d'altres, i se situen a prop de les escoles rurals; els bidons els protegeixen de les inclemències i, a través d'ells, els nens poden començar a familiaritzar-se amb les noves tecnologies", explica José María Medina.

L'exposició 'Invents. Idees que canvien vides' es podrà veure al CaixaForum Girona fins al 29 de maig. La mostra, que arriba a Girona després d'itinerar per diversos CaixaForum, ja ha rebut més de 200.000 visites d'ençà que es va exposar per primera vegada. "Ens ensenya, en definitiva, a ser més justos i solidaris", conclou el comissari.