Les fotografies més icòniques de la versió britànica de Vogue centren una exposició que la National Portrait Gallery de Londres dedica al centenari d'aquesta revista, l'estil editorial de la qual no passa de moda i és sinònim de qualitat i sofisticació. L'exhibició Vogue100: A Century of Style, que s'inaugura avui, és un recorregut per les dècades que van marcar tendències i un reflex dels canvis socials i polítics del moment, a més de mostrar a les personalitats que van fer història. «Vogue és sinònim de qualitat», va dir ahir el comissari de l'exposició i editor col·laborador de la versió britànica de la revista, Robin Muir.

La mostra, que es podrà veure fins al 22 de maig, ocupa diverses sales del museu i es presenta en forma de túnel del temps, des de les últimes fotografies de la publicació mensual fins a l'any 1916, quan Condé Nast, propietari de la versió nord-americana, va donar el seu vistiplau a l'edició en el Regne Unit. Nast va autoritzar la impressió davant les dificultats en el transport transatlàntic d'American Vogue per l'esclat de la Primera Guerra Mundial, i el seu èxit en terres britàniques va ser immediat, el que va donar pas a deu dècades ininterrompudes de publicació. Les sales d'aquesta exposició estan dividides per dècades i mostren material únic dels arxius de Condé Nast, amb portades de les diferents edicions i centenars de fotografies, tant en blanc i negre com en colors, de totes les mides.

S'hi poden veure des d'imatges diminutes fins a una que ocupa una paret sencera del dissenyador britànic Alexander McQueen fumant una cigarreta i amb les braços recolzats en una calavera, que Tim Walker va captar el 2009. D'una qualitat exquisida, les instantànies pertanyen als fotògrafs de moda més famosos dels últims cent anys, des de Cecil Beaton, Irvin Penn o Lord Snowdon fins als més cèlebres dels últims anys, com Patrick Demarchelier i Mario Testino. Aquests fotògrafs van retratar no només a les models del moment sinó a artistes o personalitats que van fer història, com Henri Matisse, Francis Bacon, Lucian Frued, Damien Hirst, Fred Astaire, David Beckham o la princesa Diana.

Entre les imatges més icòniques hi ha les que va fer Corinne Day a la model britànica Kate Moss en roba interior, el 1993, així com unes de la Segona Guerra Mundial del corresponsal de guerra de Vogue, Lee Miller, o les del primer fotògraf de moda, Baron de Meyer.