Els germans Joel i Ethan Coen, més George Clooney, van obrir ahir la Berlinale amb ¡Ave, César!, un film fora de competició que esbudella el Hollywood de la caça de bruixes amb el característic sentit de l'humor dels seus directors, aquesta vegada, més afectuosos del que és habitual en el seu cas.

«No podem ser nostàlgics, no vivim aquesta època. Però sí, hi ha una espècie d'admiració tendra per aquest Hollywood», va admetre Joel Coen sobre una pel·lícula que encadena cadascun dels tòpics de la gran fàbrica de somnis amb el seu corresponent acudit o ironia.

«Em sotmeto al fet que aquests dos tipus es riguin de mi», va explicar al seu costat Clooney, sobre els papers que solen adjudicar-li els germans -«en realitat, cosins en primera línia», va bromejar- d'individu de poques llums, com l'actor al qual interpreta ara.

Clooney, molt en el seu paper, va alternar els acudits amb els compliments en la roda de premsa: «Està vostè flirtejant amb mi? ara sóc un home casat», va tallar a una llarga pregunta d'una periodista polonesa.

Reunió amb Merkel

També es va posar una mica seriós, davant les insistents qüestions sobre el grau de compromís de la gent del cinema davant el drama dels refugiats, i va dir que aquest serà un tema que abordarà en una reunió amb la cancellera Angela Merkel.

I es va refugiar en les evasives en ser preguntat sobre la seva presumpta inclinació al comunisme -«no respondré això»-, en una conferència davant els mitjans on es van sentir més riallades i aplaudiments que en la projecció de la pel·lícula per a la premsa.

¡Ave, César! és, com va dir Ethan Coen, un film tendre sobre el rerefons d'un Hollywood on tot és cartró pedra i mentida, menys la caça de bruixes del maccarthisme.

Per sobre del paper de Clooney hi ha el de Josh Brolin, un «home per a tot» al servei del seu estudi hollywoodià que tan aviat ha de resoldre l'embaràs d'una actriu, com el segrest d'un actor per un grup de guionistes convertits al comunisme sota el lideratge de Marcuse.