Durant les diades de Carnaval, en moltes poblacions i seguint una tradició de molts anys, se celebren àpats populars, en forma de sopa, arròs, ranxo, etc. i al Carnaval a Agullana ens ofereixen la truitada amb «xuies».

Té una tradició molt antiga entre els agullanencs, si bé durant la postguerra se celebrà de manera intermitent. A partir de l'any 1976 s'ha recuperat plenament i cada any se celebra un dissabte de l'hivern, per aquestes dades.

El matí es convoquen els alumnes de l'escola pública i els nens i nenes de la llar d'infants municipal, que juntament amb la resta de jovent del poble, mestres, educadores, pares i mares, iniciaran la cercavila per tot el poble, el veïnat de l'Estrada i els masos del Riberal, per recollir els ingredients per fer les truites «xuies»: ous, cansalada, botifarres i oli.

A les 3 de la tarda, es troben els cuiners i cap a les 5 de la tarda es comencen a servir les truites juntament amb una llesca de pa, cuit al forn de llenya del poble. Després segueix la festa i la xerinola, amb sardanes a la plaça i ball a la nit. Tot això serà, demà dissabte, dia 13.

colles campiones de punts lliures de sardana esportiva

Calella acollí la Final de Punts Lliures del Campionat de Catalunya. Malgrat l'anunci que es va fer en directe dels campions, segons indica la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), «una exhaustiva revisió de les filmacions realitzades en el transcurs de la Final per determinar les penalitzacions que corresponia aplicar» ha provocat el canvi de campions per incompliment de les Bases específiques de Punts Lliures.

Així, malgrat es va anunciar que la colla campiona en categoria Gran o absoluta era la Mare Nostrum, de Barcelona, les penalitzacions aplicades han provocat que la campiona sigui Xàldiga, de Barcelona. El mateix ha passat en Infantil. Malgrat que la guanyadora va ser Cabirols, de Sabadell, les incorreccions tècniques detectades han implicat que el títol sigui per a Petits Tarragona Dansa, de Tarragona.

A les altres categories s'han mantingut els títols: Montgrí 2000, de Torroella de Montgrí ha aconseguit el campionat Juvenil; Trapelles, de Sabadell s'ha proclamat campiona Alevina i Trenc d'Alba, de Girona, en categoria Veterana, malgrat haver empatat a punts amb la colla Aires Gironins, també de Girona.

Una peculiaritat de l'edició d'enguany és que s'ha comptat amb 2 jurats que provenien del món de la dansa. Així, l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya ha facilitat la presència com a jutges d'en Xavier Bagà, ballarí al Liceu i al Ballet Nacional d'Espanya, professor de dansa i gestor cultural; i na Montserrat Iranzo, creadora escènica, ballarina i dansaterapeuta.

Les seves valoracions han sigut similars a la dels altres jurats relacionats amb el món de la sardana.

La 2a classificada Gran ha estat la colla Mare Nostrum i la 3a, com a la temporada anterior, Mans Amigues, de Cassà de la Selva.

Les colles Grans participants d'aquesta temporada han sigut Dintre el Bosc, de Manresa; Dolç Infern, de Lleida; Encís, de Manlleu; Mans Amigues, de Cassà de la Selva; Mare Nostrum, de Barcelona; Mirant al Cel, de Sabadell i Xàldiga, de Barcelona.

La Montgrí 2000 ha pujat al pòdium després d'haver obtingut la plata l'any passat. El 2n lloc ha estat per a la debutant Creixent, de Canet de Mar i el 3r per a Nova Tarragona Dansa, de Tarragona. També ha participat al Campionat la colla Guspira, de Lleida.

El 2n lloc Infantil ha estat, malgrat la penalització, per a Cabirols, de Sabadell. La 3a plaça l'ha obtinguda la colla Xiroia, de Barcelona. També han participat en aquesta competició les colles Escarlata, de Lleida i Petits Amunt i Crits, de Terrassa.

El campió d'Alevins ha estat Trapelles, de Sabadell, que repeteix títol. La 2a plaça l'ha aconseguida la colla Dimoniets, de Lleida, que també ha estat penalitzada, però no ha afectat la classificació final, fet que s'ha donat en un total de 6 colles més.

Els resultats i classificacions no s'han fet oficials fins que la UCS va revisar els vídeos que es graven cada any.