13 de febrer de 2016
13.02.2016

La promesa del desconegut

Aquestes ones contenen «la promesa del desconegut», assenyalen des de LIGO. «Cada vegada que hem mirat al Cosmos hem descobert una cosa inesperada que ha revolucionat la forma en què veiem l'Univers i el nostre lloc en ell».

15.02.2016 | 07:12

Què són?
Les «onades de l'oceà còsmic»
Són com «onades a l'oceà còsmic», expliquen des de la Universitat de les Illes Balears, una de les implicades en LIGO. Einstein va descobrir amb la Teoria de la Relativitat que els objectes que es mouen en l'Univers produeixen ondulacions en l'espai-temps les quals es propaguen per l'espai. Aquestes són les ones gravitacionals.

Per a què serveixen?
Nova finestra al Cosmos
Són «una nova finestra a l'Univers». Gràcies a elles es poden entendre els mecanismes pels quals succeeixen alguns dels successos més violents del Cosmos, com les col·lisions entre forats negres o les explosions d'estrelles. Es podria fins i tot estudiar el que va passar un mil·lisegon després del Big Bang. Marcaran l'inici d'una nova era en astronomia perquè l'Univers és gairebé transparent per a elles, fet que permetrà observar fenòmens que d'altra manera romandrien ocults, com la formació de forats negres.

Per què són tan importants?
«Sentir» l'Univers
El coneixement del Cosmos es realitza ara, principalment, a través de la radiació electromagnètica (llum). Amb elles es pot «veure», mentre que amb les ones gravitacionals seria com «sentir», el que permetria passar a través dels objectes que hi ha entre la Terra i l'altre extrem de l'Univers.

Per què ara?
Hipòtesi gairebé ignorada
Durant dècades aquest nou tipus d'ones va ser gairebé ignorat. Alguns científics dubtaven de la seva existència i altres pensaven que són tan febles que mai es podrien detectar. Però en la dècada dels 70 el descobriment dels púlsars -estrelles de neutrons que emeten llum mentre giren- va portar a la primera evidència indirecta de la seva existència. A més, els seus efectes són tan petits que es necessiten detectors gegantins per intentar trobar-les.

Què és LIGO?
Instal·lacions per a una troballa revolucionaria
Els detectors que les han confirmat són enormes instal·lacions que fan servir una tecnologia anomenada interferometria làser. La més gran de totes és l'Observatori d'interferometria làser d'ones gravitacionals (LIGO) a Estats Units.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit