Una nova eina d'anàlisi que mesura els estats emocionals desenvolupada per investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha demostrat empíricament que els humans estan perdent capacitat emocional d'excitació enfront de determinats continguts, com la violència o el sexe. Segons ha informat la UPF, aquest fet s'ha demostrat en el procés científic de validació d'una escala per mesurar estats emocionals, com el plaer i l'excitació, en temps real, denominada The Affective Slider (AS).

Els investigadors Alberto Betella i Paul Verschure han constatat, en un estudi publicat a la revista científica PLoS ONE, que "les persones són cada vegada més insensibles als estímuls altament excitants que van des de la violència al sexe".

Betella i Verschure han explicat que el treball tenia un doble propòsit: "D'una banda, calia provar la fiabilitat de la nova escala AS i, d'altra banda, volíem saber si podíem replicar les qualificacions proporcionades per InternationalAffective Picture System (IAPS)".

L'IAPS consisteix en un banc d'imatges amb múltiples categories semàntiques utilitzat com a estàndard en estudis de psicologia i que permet obtenir dades individuals a partir de la resposta dels subjectes davant els estímuls.

Davant el segon objectiu, els investigadors han conclòs que existeix una resposta afectiva significativament menor als estímuls emocionals, és a dir, que els autors mostren empíricament que "avui dia les imatges IAPS no impacten tant com en el passat".

Els resultats de l'estudi han apuntat a una "desensibilització dels continguts que provoquen excitació", que segons els autors és causada "molt probablement per la gran presència d'aquest tipus de continguts en els mitjans de comunicació".