Un bon falsificador, un galerista i un marxant d´art. Aquests són els tres elements principals d´una banda que creava obres falses del pintor gironí Joan Josep Tharrats, mort el 2001, i després les venia com si fossin autèntiques. Durant la investigació els Mossos van fer entrades i escorcolls en domicilis i locals de Barcelona, Sant Feliu de Guíxols i Olot, on hi van trobar 111 obres falses i 26 pendents de valoració. Tots tres arrestats van quedar en llibertat amb càrrecs després de decalrar davant del jutge. La investigació segueix oberta i no es descartes més detencions.

Els arrestats són un familiar del pintor, que té 65 anys i viu a Manresa; un marxant d´art de Barcelona i un galerista, que té un local a Olot. De fet, la policia va escorcollar la Galeria 4 Cantons de la capital de la Garrotxa i el seu responsable, Vicenç Coromina va explicar ahir que els Mossos van anar a la galeria i es van endur quadres petits que tenia com a Tharrats i que fa un any en va fer una exposició.

Els agents li van dir que li farien un peritatge dels quadres i que ja li dirien els resultats. També li van preguntar a qui havia adquirit els quadres i ho va dir. Ara, espera resposta. Coromina es considera sense cap responsabilitat, té la galeria oberta i va dir que quan tingui el peritatge, l´explicarà. La investigació que ha permès desmantellar la banda comença a finals de 2014 quan Mossos van rebre una denúncia que alertava de la venda d´obres d´art falses atribuïdes a Tharrats. Com a conseqüència de les falsificacions, el preu de les obres del pintor es va devaluar ja que hi havia un excés de quadres. Les obres falsificades es corresponen amb l´última etapa de vida del pintor, molt menys prolífica, motiu pel qual el volum d´obres creades era desproporcionat. Arran de la investigació de la Unitat Central de Patrimoni Històric, es van comissar quadres i van detectar els falsos. Les obres tenien com a nexe comú un conegut galerista i un marxant d´art de Barcelona. També van relacionar el marxant amb una persona vinculada al nucli familiar del pintor, amb coneixements de belles arts.

Les posteriors indagacions van permetre constatar que el familiar era l´autor de les obres falses i que, a més a més, certificava les obres sense permís. El paper del marxant dins de la trama era la intermediació entre el falsificador i el galerista, a banda de controlar i monopolitzar la seva producció. Els agents tenen constatat que el galeria havia venut, de forma directa i a través d´altres intermediaris, una gran quantitat d´obres des de feia 8 anys.

El 20 de gener es va fer una entrada i escorcoll al taller del falsificador i el van arrestar. Van recuperar més obres amb la signatura de l´autor, fotografies i fotocòpies amb la mateixa signatura. A més, també van intervenir pigments, mostres de pintures o retalls emprats per confeccionar collage. Paral·lelament, van fer entrades i escorcolls a Barcelona, Sant Feliu de Guíxols i Olot on van trobar més obres falses. El marxant i el galerista implicats van ser detinguts. Fins a dia d´ahir Mossos havia comissat 260 obres, algunes encara per peritar.