El papa Francesc va denunciar ahir en la seva missa a San Cristóbal de les Casas el tracte a les comunitats indígenes, que han estat "marejades pel poder", "despullades de les seves terres" i "excloses de la societat". A l'estadi municipal d'aquesta localitat, centre de l'estat de Chiapas (Mèxic), escollida personalment pel Pontífex per llançar el seu suport a les comunitats indígenes, el Papa va condemnar "com de manera sistemàtica i estructural els seus pobles han estat incompresos i exclosos de la societat".

"Alguns han considerat inferiors els seus valors, la seva cultura i les seves tradicions", va continuar el Pontífex davant les persones que representaven els 11 milions de mexicans indígenes que viuen al país. I altres, va afegir, "han estat marejats pel poder, els diners i les lleis del mercat, els han despullat de les seves terres o han realitzat accions que les contaminaven".

Els va dir que poden ser exemples per "als joves d'avui, exposats a una cultura que intenta suprimir totes les riqueses i característiques culturals darrere d'un món homogeni, necessiten que no es perdi la saviesa dels seus ancians". A l'inici de la seva homilia, el Papa va citar el poble d'Israel, "un poble que havia experimentat l'esclavitud i el despotisme del faraó", en una comparació amb el que van patir els pobles indígenes.

Les comunitats indígenes de Mèxic i de Guatemala van agrair ahir al papa Francesc que hagi vingut a visitar-los tot i que molts els "menyspreen". Aquest va ser el missatge a nom de tot el poble indígena que va llegir després de la missa el bisbe de San Cristóbal de las Casas, Felipe Arizmendi.

Francesc va imposar en la seva gira per Mèxic, que acabarà demà dimecres 17 de febrer, la visita a Chiapas, estat més pobre de Mèxic i sobretot on es concentren prop del 70 per cent de les poblacions indígenes de Mèxic.