Els grans noms del Black Music Festival, que se celebrarà a Girona de l'1 al 20 de març, ja han estat anunciats, entre ells The Stanley Clarke Band i un concert de tribut a Amy Winehouse que comptarà amb Zalon, el corista principal de la difunta cantant britànica. Però aquests grans espectacles no deixaran a l'ombra la potentíssima veu del jove cantant Víctor Branch. El perquè de la projecció meteòrica d'aquest artista gironí emergent es podrà conèixer el proper dissabte 5 de març a La Mirona de Salt, on presentarà el seu primer llarga durada, Introspective (Visceral Records, 16), un disc ple de jazz, soul i blues que es posarà a la venda el proper dia 26.

El Black Music va oferir ahir la presentació oficial a la Diputació de Girona en un acte on es van destacar les estrelles principals de la 15a edició d'aquest festival nascut a La Mirona i que en aquesta edició serà present a set poblacions, entre elles Perpinyà i Barcelona, amb una trentena d'activitats que es concentren a Girona i Salt.

L'ex Umpah-Pah Pau Maquès, director del festival, va anunciar la substitució dels espectacles a ?l'aire lliure a la plaça Sant Agustí de Girona per un «Black Music Pícnic» al parc del Migdia el darrer dia de festival, el 20 de març. A l'espera que la meteorologia acompanyi, entre les 12 del migdia i les 5 de la tarda hi actuaran els grups A Contrablues, la Black Music Big Band i la Cia Roger Canals, tot un viatge al jazz de Nova Orleans. El públic està convidat a assitir-hi en família equipat amb mantes per estendre sobre la gespa i servir-se menjar a discreció.

Música negra

Per Marquès, més que un festival de música negra, el Black Music vol mostrar «la influència primordial» que la música negra ha tingut sobre els altres gèneres. A més, el festival vol «potenciar la marca Girona» en l'eix Barcelona-Perpinyà.

Pel que fa a la programació, el director va assegurar que es persegueix «la combinació perfecta» entre allò universal (7 artistes) i allò local (11 artistes, dels quals 10 de Girona). En aquests sentit, Marquès va destacar la creació de la Black Festival Big Band amb 25 músics i a la recerca de l'estabilitat.

Marquès va destacar la col·laboració amb locals particulars, com el Sunset, i la presència del festival a set poblacions: Girona, Salt, Barcelona, Perpinyà, Fornells de la Selva, la Bisbal d'Empordà i Cervià de Ter.

El Black Music Festival té com a caps de cartell The Stanley Clarke Band, una llegenda viva del món de la música, que actuarà l'11 de març, i el concert tribut en homenatge a Amy Winehouse amb l'artista Zalon, acompanyat del grup català The Gramophone Allstar. Aquesta és una coproducció del Centre d'Arts Escèniques El Canal de Salt i el festival.

La mostra musical arrencarà el proper 1 de març a la sala Luz de Gas de Barcelona de la mà de Patax amb el concert-homenatge a Michael Jackson.

Posteriorment, el 3 de març serà el torn de la barcelonina Paula Valls al Sunset Jazz Club de Girona que amb només 16 anys ja ha recorregut diversos escenaris amb la seva gran veu i la seva gran capacitat de composar i interpretar.

Un dia més tard, el 4 de març, Akua Naru farà ballar La Mirona de Salt a ritme de hip-hop.

A part, durant aquests vint dies, es podrà gaudir de les actuacions d'altres bandes com Sound System, els itinerants La Dinamo, Gemma Genezzano amb Joe Scott, Isaac Hayes amb Lalo López, la Walter Coronda, La Soul Machine, Dedards, Bigblack Rhino, Caravan Palace, The Hanfris Quartet, Ramon Mirabet o es faran activitats per a infants i menuts com un tast d'instruments a la plaça Catalunya de Girona el dissabte 19.

Les entrades per a tots els concerts ja estan disponibles a la pàgina web del festival o mitjançant els sistemes de venda de La Mirona o l'Auditori de Girona.