La 66a edició de la Berlinale va donar el seu Ós d'Or a la pel·lícula italiana Fuocoammare, dirigida per Gianfranco Rosi i centrada en el drama dels refugiats que diàriament arriben a l'illa de Lampedusa, mentre que el Premi Especial del Jurat va ser per al bosnià Danis Tanovic per Death in Sarajevo.

El veredicte del jurat, presidit per l'actriu nord-americana Meryl Streep i amb l'actor britànic Clive Owen entre els seus membres, es va subjectar així plenament en el repartiment del seu palmarès a la vocació del festival de premiar el cinema de contingut polític, molt lligat a l'actualitat.

El director de la Berlinale, Dieter Kosslick, havia convertit la migració en l'eix temàtic del present certamen, per la qual cosa un film com Fuocoammare, sobre el drama diari dels refugiats que creuen el Mediterrani per aconseguir Europa, venia com anell al dit.

La temàtica va estar molt present en tota la gala, amb insistents referències a aquesta tragèdia per part dels successius premiats del festival, durant el qual es van recollir donatius per als refugiats al final de cada sessió.

Una gran càrrega política té així mateix el Premi Especial del Jurat a Smrt o Sarajevu (Death in Sarajevo), on el bosnià Danis Tanovic repassa les ferides obertes als Balcans, des de la I Guerra Mundial a l'actualitat.

Millor actor

El guardó al millor actor va ser per al tunisià Majd Mastoura, pel seu paper a Hedi, pel·lícula que a més va guanyar el premi a la millor òpera prima i que se centra en la transformació política i social de Tunísia des de l'esclat de la primavera àrab.

La Plata a la millor actriu la va guanyar Trine Dyrholm, pel seu paper a Kollektivet (The Commune), la qual cosa suposa un tribut indirecte al director de la seva pel·lícula, el danès Thomas Vinterberg, representant d'una cinematografia, l'escandinava, tradicionalment acaronada pel festival.

En sentit invers, el premi a la directora de L'avenir, Mia Hansen-Løveu, qui va dedicar el guardó a la seva intèrpret femenina, Isabelle Huppert, en el paper d'una dona que, desenganyada del seu marit i de moltes altres coses, decideix buscar respostes refugiant-se en l'interior.

La filipina Hele Sa Hiwagang Hapis, (A Lullaby to the Sorrowful Mystery), dirigida per Lav Diaz, va obtenir el Premi Alfred Bauer, dedicat al fundador de la Berlinale, en reconeixement al coratge cinematogràfic d'aquest bellíssim film, el més extens de la història de la competició a Berlín, amb un total de vuit hores.

La gala de lliurament dels Óssos va tancar formalment la 66a edició d'aquest festival, encara que avui diumenge hi haurà una jornada addicional amb l'anomenat Dia de l'Espectador, dedicat íntegrament al públic del carrer.

En els deu dies de la Berlinale s'han projectat un total de 430 films, en les diferents seccions del festival.