El Museo ICO, l'aparador madrileny de l'arquitectura internacional, inaugurarà demà dimecres l'exposició RCR Arquitectes. Creativitat Compartida, que mostrarà més de 25 anys de trajectòria professional dels arquitectes garrotxins Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, al front del despatx RCR Arquitectes, i de la fundació Bunka, amb seu a l'antiga foneria Barberí d'Olot.

L'exposició dels garrtoxins a l'ICO ha estat precedida d'una mostra del britànic David Chipperfield i serà seguida per la dels sevillans Cruz i Ortiz.

Rafael Aranda considera tot un honor poder difondre a la capital espanyola una idea de l'arquitectura nascuda a Olot, un lloc «allunyat de tradicionals centres d'influència» com són Madrid i Barcelona, i ha explicat que el seu despatx treballa per «aproximar l'arquitectura a les necessitats essencials de les persones», integrar l'arquitectura en el paisatge i també treballa específicament les transicions de l'interior a l'exterior dels edificis.

RCR són autors de la Faculutat de Ciències Jurídiques de la UdG i, entre els nombrosos projectes que firmen destaca el premiat Museu Soulages, a Rodez, França.

RCR Arquitectes. Creativitat Compartida es la fusió de les mostres RCR Arquitectes. Creativitat compartida, que es va poder verue al Palau Robert de Barcelona del març al setembre de 2015, i RCR Arquitectes. Papers, exhibida a l'Arts Santa Mónica, també de Barcelona, del maig al setembre de 2015, organitzades per la Generalitat de Catalunya.

Una mediateca a Gant

Els tres arquitectes estan enllestint aquest any un projecte de mediateca, un equipament cridat a dinamitzar el centre de la ciutat de Gant, a Bèlgica.

En aquest sentit, Aranda ha comentat que davant la crisi que a partir del 2008 va afectar dramàticament la construcció a l'Estat espanyol, ells van emprendre la iniciativa de sortir a l'exterior.

D'altra banda, la revista japonesa d'arquitectura i urbanisme A+U ha dedicat un monogràfic a les motivacions que hi ha rere els projecte de RCR.